Domowe ciasteczka w 15 minut – babcine przepisy. Proste w wykonaniu – nawet dla początkujących w pieczeniu
Składniki:
- banany: 2 sztuki
- płatki owsiane: 1 szklanka
- do smaku: orzechy, rodzynki
Wykonanie:
Banany rozgnieć na miazgę widelcem. Do masy bananowej wsyp płatki owsiane. Dodaj orzechy, rodzynki, bakalie. Masę rozwałkuj na mniej więcej 1 cm grubości. Ciasto potnij na kwadraty.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasteczka wykładaj na przygotowaną blachę. Piecz około 15 minut.
Ciastka „Madeleine”
Składniki:
- mąka: 120 gram
- cukier: 80 gram
- jajka: 2 sztuki
- masło: 90 gram
- wyciśnięty sok z cytryny: 1 łyżka
Wykonanie:
Rozpuść masło w garnuszku. Odstaw do wystygnięcia. Przelej masło do miski. Dodaj jajka i cukier. Utrzyj na puszystą masę za pomocą miksera. Do masy jajecznej dodaj mąkę i wyciśnięty sok z cytryny.
Masę przelej do foremek typu „Madeleine” lub innych, jakie masz w domu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasteczka piecz około 15-20 minut, aż zbrązowieją.