Domowy syrop na kaszel – już nie kupuję w aptece. Ten jest o wiele skuteczniejszy.
Znakomity przepis na syrop na kaszel od lekarza. Skuteczność gwarantowana
Jak wiemy, warzywa są najlepszym źródłem witamin. Jednym z najbardziej wartościowych jest marchew. Znakomite źródło witaminy A i karotenu, który znacząco wpływa na jakość wzroku. Marchew zawiera w sobie również witaminy K, C, B oraz jest bogatym źródłem minerałów takich jak potas, wapń, magnez czy fosfor.
Marchewka jest jednym z tych warzyw, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Dobrze sprawdza się także w walce z przeziębieniem, kaszlem, a nawet zapaleniem krtani i oskrzeli. Warto zatem dodać ją do naszej codziennej diety.
Poniżej przedstawię przepis na syrop z marchwi domowej roboty (polecany przez lekarza), który pomoże Ci zwalczyć kaszel i oczyścić płuca z wydzieliny.
Składniki
- 500 g marchwi
- 2 łyżeczki świeżego rozdrobnionego imbiru
- 4 łyżki miodu
Jak przyrządzić?
Marchewki obieramy i kroimy na drobne kawałeczki. Następnie wkładamy je do garnka i wlewamy około litra wody. Marchew gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości.
Dorzucamy kawałeczki imbiru i miksujemy. Kiedy wystygnie, na koniec dodajemy 4 łyżki miodu i ponownie wszystko miksujemy (najlepiej blenderem). Tak stworzoną miksturę wlewamy do słoiczka i przechowujemy w temperaturze 5 stopni.
Jak często i w jakiej ilości spożywać miksturę?
Najlepiej spożywać 4-5 dużych łyżek mieszanki raz dziennie. Takie dawkowanie poprawi samopoczucie i pozwoli pozbyć się kaszlu, nawet w ciągu dwóch dni.