Doskonałe dania z podstawowych składników, które dużo nie kosztują i nakarmią całą rodzinę. Przepisy.
Świetne wskazówki na tanie i bardzo smaczne jedzenie, które nasze babcie z miłością przygotowały i nawet dzisiaj mielibyśmy przykład ich sztuki kulinarnej.
Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę pieniędzy mamy coś dla Ciebie. Poza tym, że są bardzo ekonomiczne, dania te są również niezwykle smaczne. Nawet wiele z nich jest świetnych następnego dnia, wystarczy podgrzać.
Doskonały naleśnik z kapusty
Składniki:
- 400 g kapusty
- 1 kawałek cebuli
- 200 ml kefiru
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 3 – 5 łyżek mąki
- 1/3 litr proszku do pieczenia
- sól, pieprz czarny mielony, zioła do smaku
Przygotowanie:
Kapustę i cebulę zetrzeć na grubej tarce, posolić, doprawić i dodać zioła. Dodać kefir, jajko, pokruszony ząbek czosnku, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Rozgrzej trochę oleju roślinnego na patelni i smaż na małym ogniu, aż stanie się złoty.
Najprostsze knedle ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (plasterki, gotowane)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki półgrubej
- 2 drobno posiekane cebule
- 150 g drobno posiekanego boczku – można też użyć szynki, salami, kiełbasy
- sól
Przygotowanie:
Pokrojone ziemniaki gotujemy, a gdy już prawie się rozkruszą, dolewamy trochę wody – nie cała woda musi zostać w garnku. Posyp mąką i odstaw pod pokrywką na około 10 minut – nie mieszaj. Następnie robimy tak, aby powstała miękka mieszanka, którą odstawiamy pod pokrywką jeszcze na kilka minut.
Ręce nacieramy olejem i formujemy z masy kulki, które lekko wciskamy w środek. Cebulę i boczek podsmażyć na patelni, dodać knedle i wszystko krótko podsmażyć. Możemy podawać.
Gołąbki
Składniki:
- 600 g gotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- sól, pietruszka
- 2 jajka
- masło lub smalec
- słodka papryka
- gotujemy kapustę we wrzącej wodzie
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć cebulę na smalcu, dodać pieczarki, paprykę i poddusić. Gdy grzyby zmiękną, dodaj całą mieszankę do namoczonych przez nas ziemniaków. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i wmieszać jajka. Następnie masę napełniamy listkami kapsułek (jeśli warzywa są młode, nawet nie zbieram liści).
Ułożyć jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i posmarować roztopionym masłem, olejem lub smalcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Możesz posypać serem przed pieczeniem. Życzymy smacznego! 🙂
Pikantna wątróbka
Składniki:
- 8-10 sztuk wątróbki drobiowej – oczyszczone
- 1 jajko
- mleko
- 3 łyżki mąki pszennej
- majeranek
- zmielony czarny pieprz
- suszony czosnek
Przygotowanie:
Jajka ubić widelcem, dodać przyprawy, czosnek i mleko. Myjemy wątrobę i obtaczamy ją lekko w mące. Następnie obtaczamy ją w sosie i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Smażyć na średnim ogniu, niezbyt gorącym, wątróbka będzie pięknie chrupiąca i miękka.