Klopsiki te powstają z mielonego kurczaka oraz z cukinii. Oto wyjątkowy i nietuzinkowy przepis na bardzo smaczne oraz delikatne klopsiki.
Jeśli Twoje dziecko nie przepada za warzywami i musisz je przemycać w potrawach, to te kotlety sprawdzą się do tego idealnie! Są pyszne, zdrowe, bardziej pulchne, zachwycą każdego!
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 jajko
- sól
- koperek
- olej roślinny
Zabieramy się do pracy:
Cukinię umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody i umieść w większej misce razem z mielonym mięsem.
Dodaj drobno posiekany koperek i jajko. Całość dobrze wymieszaj, najlepiej ręką. Masa musi być jednolita. Masę dopraw solą i przyprawą do kurczaka. Dodaj bułkę tartą – pomoże, żeby całość była bardziej zwarta. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj i odstaw na kwadrans.
Uformuj niewielkie kotlety i kładź na dobrze rozgrzany na patelni olej. Smaż aż się zrumienią z obu stron.
Do naczynia żaroodpornego włóż kawałki masła, następnie włóż do niego kotlety. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około pół godziny.