Pychotka – Kolacja jak marzenie: Domowe bułeczki czosnkowo-ziołowe w 25 minut.

Zobacz, jaki mam dla Ciebie prezent . Przepis na kolację, którą przygotujesz w pół godziny. Domowe bułeczki z czosnkiem i ziołami uwiodą smakiem i aromatem. Długo nie poleżą na talerzu.

Składniki:

  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ulubione zioła
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • żółtko

Przygotowanie:

Przesiej mąka i dodaj pokruszone drożdże. Wlej do mąki ciepłe mleko, dodaj sól, cukier oraz olej. Zacznij wyrabiać ciasto. Potem umieść ciasto w misce i przykryj ściereczką lub folią. Odstaw na pół godziny. W tym czasie przygotuj nadzienie.

Miękkie masło wymieszaj z ziołami oraz wyciśniętym czosnkiem. Ciasto zwiń w grubszy rulon i pokrój na plasterki. Każdy plasterek to rozwałkuj na małe ciasto jak spód pizzy. Teraz możesz nałożyć nadzienie i zwiń ciasto jak w różyczkę lub złóż placek na pół i jeszcze raz na pół. Umieść po dwa kawałki w foremce do muffinów.

Z wierzchu posmaruj żółtkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na niecałe pół godziny. Po 20-25 minutach bułeczki mogą być już gotowe. Po upieczeniu i wyjęciu z papierowych foremek bułeczki wyglądają bardzo efektownie, a zapach rozchodzący się po domu przywoła do kuchni wszystkie głodomory .

Podany przepis to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Przekonaj się i już dziś wypróbuj!

error: Treść zabezpieczona !!