Pychotka – Kolacja jak marzenie: Domowe bułeczki czosnkowo-ziołowe w 25 minut.
Zobacz, jaki mam dla Ciebie prezent . Przepis na kolację, którą przygotujesz w pół godziny. Domowe bułeczki z czosnkiem i ziołami uwiodą smakiem i aromatem. Długo nie poleżą na talerzu.
Składniki:
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ulubione zioła
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- żółtko
Przygotowanie:
Przesiej mąka i dodaj pokruszone drożdże. Wlej do mąki ciepłe mleko, dodaj sól, cukier oraz olej. Zacznij wyrabiać ciasto. Potem umieść ciasto w misce i przykryj ściereczką lub folią. Odstaw na pół godziny. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Miękkie masło wymieszaj z ziołami oraz wyciśniętym czosnkiem. Ciasto zwiń w grubszy rulon i pokrój na plasterki. Każdy plasterek to rozwałkuj na małe ciasto jak spód pizzy. Teraz możesz nałożyć nadzienie i zwiń ciasto jak w różyczkę lub złóż placek na pół i jeszcze raz na pół. Umieść po dwa kawałki w foremce do muffinów.
Z wierzchu posmaruj żółtkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na niecałe pół godziny. Po 20-25 minutach bułeczki mogą być już gotowe. Po upieczeniu i wyjęciu z papierowych foremek bułeczki wyglądają bardzo efektownie, a zapach rozchodzący się po domu przywoła do kuchni wszystkie głodomory .