Ciasto „Dwa paski” w 20 min. Bez pieczenia. Super przepis na każdą okazję. Koniecznie go zapisz
To wyśmienity przepis! Do jego przygotowania potrzebne są proste składniki, a sam efekt jest zniewalający!
Czas potrzebny na jego przygotowanie to 20 minut. Nie potrzeba go piec. Z pewnością zdobędzie podniebienia twoich domowników. Wygląda bardzo niecodziennie i smakowicie, a wiadomo, że w dużej mierze jemy oczami.
Na podstawę potrzebne będą różne ciastka, krakersy lub pierniki. Do tego twaróg, śmietana lub jogurt uczynią to ciasto prawdziwym arcydziełem.
Składniki:
- 250g twarogu
- 300g ciastek kruchych
- 250g śmietany
- 1 łyżka żelatyny
- 75 ml wody
- 100g cukru
- odrobina czekolady (będzie potrzebna do udekorowania ciasta)
Jak je przygotować?
Wymieszaj w wodzie żelatynę z odpowiednią ilością wody. Odczekaj kilka minut.
Wlej powstałą ciecz do rondla i gotuj, aż żelatyna się rozpuści.
Teraz nadszedł moment na krem. W tym celu należy ubić śmietanę z twarogiem oraz cukrem.
Przyszła pora na wymieszanie kremu z żelatyną. Pamiętaj, aby wszystko dobrze wymieszać!
Umieść pierwszą porcję ciasteczek w naczyniu. Przykryj ją dokładnie kremem.
Ułóż w ten sposób kolejne trzy warstwy.
Odstaw do lodówki na noc ciasto przykryte folią aluminiową.
Rano będzie gotowe. Smacznego!
Ciasto oparte na śmietanie i twarogu jest bardzo lekkie i delikatne. Do ozdoby wierzchniej warstwy można użyć startej czekolady lub polewy czekoladowej.
Żeby nadać kremowi ciemnego koloru, dodaj do niego kakao. Wtedy najlepiej wykorzystać jasne ciasteczka, by zachować kontrast!