Tort egipski to pyszne ciasto, jakiego jeszcze nie było. Przepis.

Zajmijmy się teraz kremem budyniowym. W dużym rondlu połącz żółtka z 10 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i mlekiem. Pozwól mieszance zagotować się przez kilka sekund, a następnie wyłącz ogień.

Zrób kawałki masła na małe kawałki, a następnie dodaj je do mieszaniny. W rondelku rozpuść cukier i skarmelizuj. Gdy cukier się rozpuści, wylej go na papier pergaminowy. Przykryj kolejnym kawałkiem. Za pomocą wałka rozgnieć cukier na małe kawałki.

Zmiksować śmietankę 30%, aż powstanie sztywna masa. Dodaj skarmelizowany cukier i orzechy. Delikatnie połączyć. Na jednym torcie rozsmarować 1/3 kremu, śmietanę i orzechy. Powtórzyć czynność jeszcze dwa razy. Tort udekorować orzechami.

Ta tarta budyniowa jest wspaniałą propozycją na główne posiłki, zwłaszcza te, które kojarzą się ze świętami. Jest po prostu niesamowita. Była całkowitym zaskoczeniem zarówno dla gości, jak i, co ważniejsze, dla solenizantki.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!