Tort egipski to pyszne ciasto, jakiego jeszcze nie było. Przepis.
Zajmijmy się teraz kremem budyniowym. W dużym rondlu połącz żółtka z 10 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i mlekiem. Pozwól mieszance zagotować się przez kilka sekund, a następnie wyłącz ogień.
Zrób kawałki masła na małe kawałki, a następnie dodaj je do mieszaniny. W rondelku rozpuść cukier i skarmelizuj. Gdy cukier się rozpuści, wylej go na papier pergaminowy. Przykryj kolejnym kawałkiem. Za pomocą wałka rozgnieć cukier na małe kawałki.
Zmiksować śmietankę 30%, aż powstanie sztywna masa. Dodaj skarmelizowany cukier i orzechy. Delikatnie połączyć. Na jednym torcie rozsmarować 1/3 kremu, śmietanę i orzechy. Powtórzyć czynność jeszcze dwa razy. Tort udekorować orzechami.