Ziemniaki po egipsku to pyszna propozycja nawet dla najbardziej wybrednych zjadaczy. To pyszne i zaskakujące danie, którego każdy będzie chciał spróbować.
Egipskie ziemniaki to ciekawe i pyszne danie, które pokocha każdy. Każdy będzie chciał więcej.
To danie ma tę zaletę, że jest bardzo sycące i można je zrobić ze składników, które są łatwo dostępne i uwielbiane przez prawie wszystkich. Te ziemniaki są jednymi z najlepszych na świecie. Te ziemniaki są warte wysiłku. Ten wyjątkowy przepis jest naszym zaproszeniem dla Ciebie.
Potrzebne składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 2 łyżeczki oleju
- 500 g mięsa mielonego
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 200 ml soku pomidorowego lub małego przecieru pomidorowego
- Sól i pieprz
- Posypać serem na wierzchu
- 2 cebule pokrojone w krążki
Jak przygotować?
Najpierw posmaruj olejem blachę do pieczenia. Następnie obierz i pokrój ziemniaki w cienkie kółka. Jako pierwszą warstwę dania ułóż je. Następnie na wierzchu ziemniaków ułożyć mięso mielone. W następnej kolejności dodajemy cebulę.
Solimy, pieprzymy i doprawiamy wszystko według własnych upodobań. Następnie dodajemy wierzchnią warstwę ziemniaków. Następnie dodajemy jogurt z sokiem pomidorowym. Ponownie doprawiamy, skrapiamy lekko oliwą z oliwek i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200°C pod folią.