Jak przygotować wiejski garnek babci pełen warzyw oraz mięsa. Przepis.
Warto sprawdzić zapasy w naszej spiżarni – wszystkie składniki do tego dania na pewno tam znajdziemy.
Wystarczy połączyć czosnek, paprykę, ziemniaki, mięso i cebulę, aby ugotować wykwintne danie – to naprawdę łatwe i nie zabraknie chętnych, aby wziąć od nas przepis!
Składniki
- gotowane mięso – 770g
- woda – 1 litr
- cebula – 2 sztuki
- zielona papryka – 2 sztuki
- czerwona papryka – 1 sztuka
- marchew – 3 sztuki
- pieczarki – 400 gram
- ziemniaki – 550 gram
- czosnek – 4 ząbki
- pomidory – 2 sztuki
- pasta pomidorowa – 1 łyżka
- sos pomidorowy – 5 łyżek
- olej roślinny – 3 łyżki
- słodka mielona papryka – pół łyżeczki
- mielony kminek – pół łyżeczki
- mielony czarny pieprz – pół łyżeczki
- mięta – pół łyżeczki
- sól – 8 gram
Przygotowanie
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, następnie oczyść marchewkę oraz cebulę i obydwa rodzaje papryki. Posiekaj je grubo. Pomidory pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. W rondlu albo na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i wrzuć wcześniej przygotowaną cebulę i marchew. Po zeszkleniu cebuli dodaj pokrojoną paprykę i chwilę podgrzewaj. Pamiętaj, aby często mieszać, żeby się nie przypaliło. Następnie dodaj plasterki pieczarek.
Gotuj warzywa pod zamkniętą pokrywką przez kolejną chwilę. Po dodaniu ziemniaków, znów przykryj garnek pokrywką i dalej gotuj na małym płomieniu. Zamiast wody wykorzystaj soki, które puszczą warzywa podczas gotowania.
Naszykuj czosnek – obierz go i posiekaj lub zastosują w całości. Do niemalże kompletnie ugotowanych warzyw dodaj sos i przecier z pomidorów, wszystko wymieszaj. Pozwól, aby wszystko dusiło się przez pewien czas. Następnie dodaj pomidory, a także wszystkie przyprawy, w tym sól. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż poczujesz wyraźny zapach przypraw.
Ostatnim krokiem jest dodanie mięsa. Musimy je uprzednio ugotować i pokroić na niewielkie kawałki. Kolejny etap to zalanie wszystkiego litrem wody i wymieszanie. Całość musi się zagotować, aż warzywa zmiękną, a pomidory się rozgotują. Skończywszy, odstaw garnek na kwadrans, co pozwoli smakom połączyć się ze sobą. Gotowe!