Genialny deser czekoladowy: Przygotowanie zajmuje mniej czasu, niż można by się spodziewać, a wynik mile Cię zaskoczy.
Fantastyczny przysmak, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Deser jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale nie wymaga użycia mąki, skondensowanego mleka ani piekarnika.
Składniki:
- 200 g wafli czekoladowych
- 5 białek
- 300 g cukru pudru
- 100 ml wody
- 10 g żelatyny
- 20 g kakao
Polewa:
- 100 g czekolady
- 80 g masła
Przygotowanie:
Czekoladowe wafle mieszamy w misce.
Masę tę następnie nakładamy do formy na ciasto od wewnętrznej strony przykrytej folią. Rozłóż go równomiernie na dnie. Oddziel białka od żółtek i dodaj je do miski.
Wymieszaj żelatynę w szklance z wodą i pozwól jej napęcznieć. Do białek dodać cukier w trakcie ubijania. Ubijaj, aż się spieni.
Następnie do piany dodajemy roztopioną żelatynę cały czas ubijając. Wlej połowę masy do formy.
Wlej kakao do drugiej połowy miski. Ubij i wlej do formy.
Lekko wymieszaj mieszaninę w formie. Włóż do lodówki na 30 minut.
Po ostudzeniu wyjmij deser z formy i zdejmij folię. Rozpuść czekoladę i masło w małym rondelku, mieszając.