Gofry z patelni – Nigdy nie jadłam lepszych. Tak przygotowała je moja babcia. Smaczne i szybkie w przygotowaniu

Gofry to smakołyk, który kojarzy nam się często z wakacjami oraz morzem. Jednak teraz możesz wykonać ten deser samemu w domu – nawet jeśli nie posiadasz gofrownicy.

Przepis jest balanie prosty oraz szybki, a do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej lodówce!

Zrobienie gofrów przypomina robienie naleśników – tak samo szybkie oraz łatwe. Jednak specjalna konsystencja ciasta sprawia, że dzięki kilku składnikom otrzymasz pyszne, smażone gofry.

Składniki: 

  • 240 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • wanilia do smaku
  • opcjonalnie – ulubione dodatki (bita śmietana, owoce, cukier biały, cukier puder)

Przygotowanie: 

Jajka utrzyj z cukrem za pomocą miksera.  Masło roztop w małym garnku i stopniowo dodawaj je do utartych wcześniej jajek.

Do masy wsyp mąkę oraz dodaj wanilię, całość dobrze wymieszaj. Ciasto powinno przyjąć konsystencję podobna do skondensowanego mleka.

Patelnię z olejem bardzo dobrze rozgrzej. Smaż po 1 łyżce masy, rozsmarowanej na całej powierzchni patelni. Gofry powinny się smażyć kilka minut z każdej strony.

Od razu po zdjęciu gofra z patelni zawijaj go w rulon. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, owocami czy cukrem pudrem.

Gotowe. SMACZNEGO! 

error: Treść zabezpieczona !!