Gofry z patelni – Nigdy nie jadłam lepszych. Tak przygotowała je moja babcia. Smaczne i szybkie w przygotowaniu
Gofry to smakołyk, który kojarzy nam się często z wakacjami oraz morzem. Jednak teraz możesz wykonać ten deser samemu w domu – nawet jeśli nie posiadasz gofrownicy.
Przepis jest balanie prosty oraz szybki, a do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej lodówce!
Zrobienie gofrów przypomina robienie naleśników – tak samo szybkie oraz łatwe. Jednak specjalna konsystencja ciasta sprawia, że dzięki kilku składnikom otrzymasz pyszne, smażone gofry.
Składniki:
- 240 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- wanilia do smaku
- opcjonalnie – ulubione dodatki (bita śmietana, owoce, cukier biały, cukier puder)
Przygotowanie:
Jajka utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Masło roztop w małym garnku i stopniowo dodawaj je do utartych wcześniej jajek.
Do masy wsyp mąkę oraz dodaj wanilię, całość dobrze wymieszaj. Ciasto powinno przyjąć konsystencję podobna do skondensowanego mleka.