Od lat robię świąteczne gołąbki według tego przepisu: Goście oszaleli na jej punkcie, a to za sprawą tylko jednego składnika.
Czy zastanawialiście się już co zjecie na święta?
Kapustę podam z dodatkiem, dzięki któremu to danie będzie jeszcze smaczniejsze. Moi goście uwielbiają ten jarmuż i zawsze chcą więcej. Wyjątkowy przepis na zniewalającą kapustę z portalu smakosze. Dzień Wszystkich Świętych sprzyja refleksji i spotkaniom rodzinnym.
Po wizycie na cmentarzach warto zjeść coś ciepłego i pokrzepiającego. Tym bardziej, że pogoda tego dnia nam nie sprzyjała. Możemy spodziewać się chłodnej pogody, dlatego przyda się ciepły posiłek. Na to święto przygotuję gulasz z kapusty, który jest tak smaczny , że zawsze cieszy moich bliskich i gości.
To zasługa aromatycznego dodatku, który decyduje o smaku tego świątecznego posiłku. Do kapusty dodaję pestki śliwek smażone na maśle. Zdecydowanie polecamy każdemu nasz przepis na najsmaczniejszą kapustę.
Aby przygotować świąteczną sałatkę z kapusty, potrzebujemy:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1 kg białej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 700 g łopatki wieprzowej
- 500 g boczku wędzonego
- 500 g kiełbasy
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 200 g śliwek bez pestek
- masło
- 200 g koncentratu pomidorowego
- sól
- ziarna czarnego pieprzu
- nowa przyprawa
- 4 liście laurowe
Przygotowanie
Kapustę posiekać i dodać do garnka, dodać posiekaną kapustę kiszoną. Następnie dodajemy namoczone grzyby i odrobinę pieprzu. Kapustę układamy warstwami z przyprawami, zalewamy wodą z moczenia grzybów, siekamy cebulę, a następnie boczek siekamy. Na koniec pokrój kiełbasę i łopatkę. Do garnka wlać olej i dodać boczek. Następnie dodaj kiełbasę i łopatkę. Na koniec dodać cebulę i wszystko wymieszać. Smażymy i zalewamy winem. Przykryć i dusić mięso do miękkości.
Kapustę powinniśmy gotować w garnku co najmniej dwie godziny. Na maśle podsmaż pestki śliwek. Nadają kapuście niepowtarzalny smak. Do garnka dodać przecier pomidorowy i podsmażone śliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodać kiełbasę, mięso i boczek. Zalać wodą, w której gotowaliśmy mięso. Gotujemy wszystko aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu możemy podać kapustę z pieczywem lub ziemniakami.