Przepis na herbatę, która uzdrowi Twoje płuca – Działa na kaszel, astmę, reumatyzm – lek na wiele schorzeń.

Oregano to jedna z podstawowych przyprawa w każdej kuchni. jest to zioło o bardzo pozytywnych właściwościach leczniczych.

Oregano zawiera przeciwutleniacze oraz ma właściwości antybakteryjne, antynowotworowe i przeciwzapalne, a co za tym idzie spożywanie oregano przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Co więcej oregano dodatkowo jest bogate w witaminy: A, C, E i K oraz błotnik, wapń, niacynę, mangan, kwas foliowy, magnez oraz żelazo.

Oprócz tego oregano zawiera: luteinę, zeaksantynę i kryptoksantynę. Ponadto zioło to ma działanie przeciw utleniające oraz odnowiona moc zapobiegania infekcjom jest niewiarygodna oregano ma jeden z ważniejszych wskaźników przeciwutleniaczy dzięki czemu rewelacyjni neutralizuje wolne rodniki.

Zatem to śródziemnomorskie zioło pomaga ciału uwolnić i oczyścić się z toksyn, co czy nie jednym z najbardziej zdrowych ziół dodawany do potraw. Co więcej olejek z oregano może być stosowany miejscowo w celu leczenia infekcji, takich jak np. grzybica.

Taki olejek musi być rozrobiony z innym olejkiem, najlepiej w proporcji pół na pół. Tak przygotowanym olejkiem należy smarować miejsce rany około 2 razy dziennie.

Oregano wywiera pozytywny między innymi na: kaszel i przeziębienie, astmę, artretyzm, problemy z trawieniem, bóle mięśni, trądzik, łupież, ból zęba, wzdęcia, bóle głowy, choroby serca, zgagę i refluks, alergie, pasożyty układu pokarmowego, ból ucha, zmęczeniem, skurcze menstruacyjnym oraz infekcje dróg moczowych.

Oregano można stosować na wiele różnych sposobów m. in. w formie herbat i naparów, w formie świeżej i suszonej jako dodatek do potraw, w formie olejku, tabletek lub suplementów diety.

Jednym z najczęstszych sposobów spożywania oregano jest forma naparu. Herbatkę z oregano można przygotować zarówno ze świeżych jak i suszonych liści oregano.

Wystarczy wsypać do szklanki jedną bądź dwie łyżki liści oregano, czyli około 5 bądź 10 g i następnie zalać gorącą wodą. Napar należy zaparzyć pod przykrywką przez około 5 minut. Zalecane jest picie takiego napoju około 3 razy dziennie.

Przygotowanie większej ilości naparu z Oregano:

Składniki:

  • 4 -6 łyżek stołowych suszonych lub świeżych liści oregano,
  • 2 bądź 3 szklanki wody.

Dodatkowo można przygotować:

  • Plasterek cytryny dla wzmocnienia,
  • odrobinę miodu do smaku.

Wlej wodę do małego garnka ją zagotuj. Następnie wyłącz ogień pod garnkiem. Do wody należy dodać oregano i pozwól liściom nasiąkać przez około 5 minut,

Po upływie czasu należy odsadzić napar. Pozostałe liście po wystudzeniu doskonale sprawdzą się jako nawóz do kwiatków. Gotowy napar można przelać do dzbanka i dodać do niego mi ud i cytrynę.

Dobrze jest spożywać ciepły napar kilka razy dziennie. Tak przygotowany napar powinien w zupełności wystarczyć na jeden dzień.

error: Treść zabezpieczona !!