Idealna pasta z cukinii i marchewki gotowa w kilka minut. Tak pyszna, że rodzina poprosiła ją już trzeci dzień z rzędu.

Przepis na przepyszną pastę, która będzie genialnym dodatkiem na kolacją bądź śniadanie.

Smaczna i lekka, idealna na lato. Jest tak pyszna, że nawet dzieci pokochają jej smak, dzięki temu przemycisz do ich diety kolejne zdrowe warzywo.

Potrzebujesz:

  • 450 – 500 g cukinii
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • koperek lub pietruszka do smaku
  • 2 kawałki topionego sera (po 85 g)

Przygotowanie:

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Oczyść marchewki i zetrzyj je na drobnej tarce. Cukinię umyj, pokrój w kółka, a następnie na małe kawałki.

Wlej olej na patelnię, podgrzej i lekko podsmaż cebulę. Następnie dodaj startą marchewkę, możesz w razie potrzeby dodać więcej oleju. Smaż razem przez kilka minut i dopraw. 

Dodaj cukinię na patelnię i wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś przez około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając.

Możesz dodać więcej soli i przypraw. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.  W międzyczasie posiekaj koperek lub pietruszkę. Mieszankę warzywną wraz z serem oraz ziołami przenieś do blendera i zmiksuj!

Gdy składniki są jednolite pasta jest gotowa.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!