Jak zrobić idealny rosół – Instrukcje przygotowanie krok po kroku.
Jak ugotować idealny bulion – proces przygotowania
Rosół cieszą się dużą popularnością wśród ludzi. Kurczak i wołowina są często gotowane. Wiele gospodyń domowych przygotowuje je w inny sposób. Mamy dla Was bardzo cenne wskazówki, jak uzyskać doskonały rosół, który nie będzie mętny i będzie olśniewał każdego, kto go skosztuje.
Na jakich aspektach należy się skupić podczas gotowania bulionu?
Zanim zaczniesz robić pyszny rosół, ważne jest, aby pomyśleć o następujących kwestiach:
1) Wybór odpowiedniego mięsa na zupę:
Większość ludzi kupuje mięso na zupę w supermarketach. Idealnym rozwiązaniem jest jednak zakup go w sklepie mięsnym, gdzie mięso jest zdecydowanie lepszej jakości. Kurczak jest najlepszy do bulionu z kurczaka. Do wołowiny nadają się ogon, klatka piersiowa, szyja, łopatka, kości lub żebra indyka.
2) W każdym uczciwym bulionie znajdują się warzywa korzeniowe:
Marchewkę, pietruszkę i seler należy również gotować z mięsem. Można dodać także cebulę i natkę pietruszki. Rosół należy parzyć przez kilka godzin. Po ugotowaniu usuń miękkie warzywa i zastąp je świeżymi, które chwilę gotujesz, aby nabrały kęsa. Bulion można uzupełnić kalarepą lub porem.
3) Nie zapomnij o przyprawach:
Ważny jest liść laurowy, kulki pieprzu i ziele angielskie. Krótko mówiąc, rosół nie byłby uczciwy bez tej przyprawy. Dodaj jeden liść laurowy, dwie do trzech kulek ziela angielskiego i około 5 kulek czarnego pieprzu na litr wody.
4) Do bulionu dodaj pachnące zioła:
Możesz ulepszyć zupę, dodając do niej świeże zioła po ugotowaniu. Odpowiedni jest na przykład szczypiorek lub pietruszka drobnolistna.
Jak długo gotować uczciwy rosół?
Idealny bulion gotuje się kilka godzin na małym ogniu lub przecedza. Daj wołowinie około pięciu do sześciu godzin, kurczakowi około półtorej godziny do dwóch, a warzywom około 45 minut. Jeśli dotrzymasz tego czasu, możesz cieszyć się pełnym smakiem bulionu, który dosłownie pieści Twój żołądek.
Gotowy bulion należy przecedzić przez drobne sito lub szmatkę. Miłośnicy makaronów lub makaronów mogą dodać je również do zupy. Wskazane jest jednak gotowanie tych składników osobno, aby każdy mógł dodać do porcji tyle, ile chce.