Nalewka z imbiru na bóle stawów i kości – pij codziennie i zapomnij o bólu. Szybki sprawdzony przepis

Składniki

  • 300 gramów imbiru
  • 600 mililitrów brandy
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie 

Imbir obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy do słoika. Zalewamy brandy, zakręcamy słoik i odstawiamy na około dwa tygodnie do ciemnego miejsca. Po tym czasie odcedzamy płyn, dodajemy do niego miód oraz sok z cytryny, mieszamy. Tak przygotowaną nalewkę przechowujemy w lodówce.

Nalewkę należy spożywać 3 razy dziennie – 1 łyżka przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Można wykorzystywać ją również doraźnie w przypadku bólów głowy czy stawów, jednak nie dłużej niż przez tydzień. Jeżeli dolegliwości nie ustąpią, należy odwiedzić lekarza.

Herbata imbirowa na przeziębienie

Oprócz imbirowej nalewki warto wypróbować także herbatę z korzenia tej rośliny. Ma ona działanie rozgrzewające, które skutecznie pomoże w walce z przeziębieniem i innymi infekcjami. Przepis jest niezwykle prosty, a herbata bardzo łatwa w przygotowaniu.

Składniki

  • 2 szklanki wody
  • około 5 cm kawałek korzenia imbiru
  • dodatkowo: miód, cytryna

Przygotowanie

Obrany imbir kroimy na plastry, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około pół godziny. Powstały w ten sposób napar jest już gotowy do wypicia. Gdy herbata przestygnie warto dodać do niej jeszcze łyżkę miodu oraz łyżkę soku z cytryny, które ulepszą jej walory smakowe oraz podniosą poziom właściwości zdrowotnych.

Pamiętaj, by podzielić się ze znajomymi wiedzą o niezwykłych właściwościach imbiru i naszymi przepisami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!