Trzy jajka dziennie mogą przynieść wymierne efekty. Po tygodniu zmiany są widoczne.
Jako preferowana opcja dietetyczna, dieta wegańska staje się coraz bardziej popularna.
Dieta ta twierdzi, że ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie poprzez wyeliminowanie wszystkich produktów zwierzęcych i nabiału. Nie zdają sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych stracili, przechodząc na weganizm. Zdrowa dieta zawiera wiele ważnych produktów, takich jak jajka.
Jajka można dodać do co najmniej jednego z posiłków, dostarczając niezbędnych składników do utrzymania zdrowia w najlepszym stanie. Mają one ogromne korzyści odżywcze, które wpływają na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego.
Niski poziom cholesterolu
W naszym organizmie ważną rolę odgrywa cholesterol. Pomaga on wspierać układ odpornościowy poprzez produkcję witaminy D3. Ważne jest, aby utrzymać zdrowy poziom witaminy D. Jednak zbyt duża ilość może spowodować więcej szkody niż pożytku.
Jajka mają niską zawartość cholesterolu, więc nie musisz się martwić o przekroczenie dziennego zalecanego spożycia. Jedno jajko ma tylko 180-186 mg cholesterolu.
Wysoka zawartość składników odżywczych
Kolejnym niezbędnym elementem dla zdrowia i funkcjonowania naszego organizmu jest witamina D3, którą można znaleźć w jajkach. Witamina D3 jest niezbędna do wchłaniania wapnia i fosforu, dzięki czemu nasze kości są silne i zdrowe. Możemy uzyskać 1/4 naszego dziennego spożycia witaminy-D3 z porannej jajecznicy z 4 jaj.
Inne ważne składniki odżywcze znajdujące się w jajkach to żelazo, magnez i ryboflawina, a także witaminy A-E i B6. Są one bogate w przeciwutleniacze, takie jak luteina, zeaksantyna i pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób oczu.
Bogate w białko
Jedna porcja mięsa ma taką samą zawartość białka jak dwa jajka. Jajka są świetną zdrową alternatywą i mają niską zawartość tłuszczu. Głównym składnikiem diety odchudzającej jest białko. Pomaga ono zmniejszyć apetyt i zwiększyć metabolizm. Jedno jajko może zawierać aż 6g białka. To nie tylko pomaga w utracie wagi, ale także wspomaga budowę mięśni i tkanek.
Zdrowa dieta jest istotną częścią zdrowego stylu życia
Jajka można przygotować na wiele sposobów, są sycące i niskokaloryczne. Mają niską zawartość cholesterolu i wysoką zawartość białka, co wspomaga utratę wagi. Potwierdzają to badania naukowe przeprowadzone przez instytucje zajmujące się żywieniem, takie jak American Collage Nutrition, czy International Journal of Obesity. Zawierają antyoksydanty i składniki, które wspierają zdrowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki temu pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca.