Jak wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Przewodnik po domowych przetworach

Wiele kobiet z naszych znajomych czy rodziny często robiły i dalej robią swoje domowe przetwory. Jest to pewien sposób na wykorzystanie warzyw oraz owoców w zdrowy sposób. Wtedy można otrzymać pyszne słoiki z zawartością, np. konfitur, kompotów, przecierów lub zapasteryzowanych owoców i warzyw. Dlaczego warto nadal korzystać z przetworów? I jak wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Sprawdź!

Autumn harvest concept. Seasonal fruits and vegetables on a stone tabletop, top view

Dlaczego warto robić domowe przetwory?

Domowe przetwory są idealne, gdy w swoim ogródku posiadasz warzywa i owoce. Przez to nie musisz martwić się, że to, co zostało zebrane się zmarnuje bądź zgnije. Z pomocą przyjdzie ci przygotowanie warzyw i owoców do słoików. To idealny pomysł chociażby ze względów zdrowotnych – nie ma w tym szkodliwych produktów czy chemii. Dodatkowym atutem jest przede wszystkim smak zrobionych przez ciebie zapasteryzowanych produktów. Warto wziąć pod uwagę ekonomię – nie musisz stać w sklepowych kolejkach i wydawać pieniędzy. Wystarczy zejść do piwnicy lub spiżarni i wyjąć słoiki w dowolnym momencie.

Domowe przetwory z warzyw i owoców są coraz bardziej popularne. Niegdyś były znane z tego, że nasze babcie lub prababcie je przygotowywały. Każdy z nas pamięta robienie przetworów w lecie, aby zgromadzić zapasy pysznych słoików na zimę.

Jakie owoce i warzywa na jakie przetwory?

W każdym miesiącu odnajdziesz inne sezonowe owoce lub warzywa. Sezonowe owoce to przede wszystkim, m.in.:

  • truskawki,
  • czereśnie,
  • poziomki,
  • jagody,
  • porzeczki,
  • agrest,
  • aronia.

Z nich możesz wykonać:

  • kompoty,
  • konfitury,
  • dżemy,
  • soki,
  • musy,
  • syropy,
  • nalewki,
  • powidła.

Warzywa sezonowe, które najchętniej pasteryzujemy to, np.:

  • papryki,
  • ogórki,
  • cukinia,
  • pomidory,
  • buraki,
  • dynie.

Z nich przykładowo stworzysz:

  • ketchup, np. z cukinii,
  • sałatki, np. z ogórków,
  • warzywa marynowane, np. paprykę,
  • przeciery z pomidorów,
  • buraczki tarte.

Przepisy na przetwory z sezonowych owoców i warzyw

1. Pikle z ogórków gruntowych

Składniki:

  • 3kg ogórków gruntowych,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki soli,
  • pół szklanki octu,
  • łyżka gorczycy.

Sposób przygotowania:

Na początek opłucz, obierz ogórki i przekrój wzdłuż na pół. Pestki i miąższ wydryluj łyżeczką. Po wydrążeniu każdą połowę ogórka przetnij w ten sam sposób. Do przygotowanej miski włóż ogórki, dodaj sól oraz wszystko razem wymieszaj. Odstaw je na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie wylej wodę z ogórków. Przygotuj 5 albo 6 małych słoików, włóż do nich ogórki. Słoiki muszą być czyste i wyparzone. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Do tego będziesz potrzebować ocet i gorczycę. Te składniki przemieszaj i wlej do słoików. Zakręć każdy słoik, włóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby woda nie sięgała do zakrętek słoików. Gotuj je przez 15 min, a później ostrożnie wyciągnij z wody. Odłóż je i postaw do góry nogami do czasu wystygnięcia. Gdy słoiki będą ostudzone to możesz odnieść je na półki do spiżarni lub piwnicy.

2. Prażone jabłka

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek,
  • 100 ml wody,
  • 5 g cynamonu,
  • 25 g miodu.

Sposób przygotowania:

Umyj, obierz i usuń gniazda nasienne z jabłek. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Przygotuj garnek z wodą i umieść w nim jabłka. Dodaj cynamon oraz miód. Wszystko razem wymieszaj i duś przez 25 minut. Staraj się co jakiś czas mieszać zawartość w garnku. Gotowe jeszcze gorące jabłka przełożyć do czystych słoików i od razu je zakręcić. Po wystygnięciu odnieś do chłodnego pomieszczenia jak piwnica lub spiżarnia. Wyciągnij w dowolnym momencie i wykorzystaj do ciast bądź deserów.

Porady i wskazówki

Przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów sprawdź warzywa i owoce. Najlepiej, aby były one świeże. Przebierz wszystkie owoce i warzywa oraz wyrzuć te zgnite, niedojrzałe i uszkodzone. Dbaj o higienę i czystość swoich dłoni, stanowiska pracy oraz przedmiotów, których będziesz używać. Po zrobieniu przetworów sprawdź czy wszystkie się zapasteryzowały, są szczelnie zamknięte i czy z żadnego słoika nie leje się. Postaraj się opisać każdy produkt, nazwą i datą przygotowania. To wiele ułatwi. Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym miejscu jak spiżarnia czy piwnica. Trzymaj je na półkach, aby ich nie roztłuc oraz by nie kusiły ewentualnych zwierzęcych intruzów.

Podsumowanie

Jak widać, jest wiele korzyści z robienia domowych przetworów. Pomyśl o swoim zdrowiu i częściej korzystaj z sezonowych owoców i warzyw.

error: Treść zabezpieczona !!