Jak wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Przewodnik po domowych przetworach
Wiele kobiet z naszych znajomych czy rodziny często robiły i dalej robią swoje domowe przetwory. Jest to pewien sposób na wykorzystanie warzyw oraz owoców w zdrowy sposób. Wtedy można otrzymać pyszne słoiki z zawartością, np. konfitur, kompotów, przecierów lub zapasteryzowanych owoców i warzyw. Dlaczego warto nadal korzystać z przetworów? I jak wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Sprawdź!

Dlaczego warto robić domowe przetwory?
Domowe przetwory są idealne, gdy w swoim ogródku posiadasz warzywa i owoce. Przez to nie musisz martwić się, że to, co zostało zebrane się zmarnuje bądź zgnije. Z pomocą przyjdzie ci przygotowanie warzyw i owoców do słoików. To idealny pomysł chociażby ze względów zdrowotnych – nie ma w tym szkodliwych produktów czy chemii. Dodatkowym atutem jest przede wszystkim smak zrobionych przez ciebie zapasteryzowanych produktów. Warto wziąć pod uwagę ekonomię – nie musisz stać w sklepowych kolejkach i wydawać pieniędzy. Wystarczy zejść do piwnicy lub spiżarni i wyjąć słoiki w dowolnym momencie.
Domowe przetwory z warzyw i owoców są coraz bardziej popularne. Niegdyś były znane z tego, że nasze babcie lub prababcie je przygotowywały. Każdy z nas pamięta robienie przetworów w lecie, aby zgromadzić zapasy pysznych słoików na zimę.
Jakie owoce i warzywa na jakie przetwory?
W każdym miesiącu odnajdziesz inne sezonowe owoce lub warzywa. Sezonowe owoce to przede wszystkim, m.in.:
- truskawki,
- czereśnie,
- poziomki,
- jagody,
- porzeczki,
- agrest,
- aronia.
Z nich możesz wykonać:
- kompoty,
- konfitury,
- dżemy,
- soki,
- musy,
- syropy,
- nalewki,
- powidła.
Warzywa sezonowe, które najchętniej pasteryzujemy to, np.:
- papryki,
- ogórki,
- cukinia,
- pomidory,
- buraki,
- dynie.
Z nich przykładowo stworzysz:
- ketchup, np. z cukinii,
- sałatki, np. z ogórków,
- warzywa marynowane, np. paprykę,
- przeciery z pomidorów,
- buraczki tarte.
Przepisy na przetwory z sezonowych owoców i warzyw
1. Pikle z ogórków gruntowych
Składniki:
- 3kg ogórków gruntowych,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 łyżeczki soli,
- pół szklanki octu,
- łyżka gorczycy.
Sposób przygotowania:
Na początek opłucz, obierz ogórki i przekrój wzdłuż na pół. Pestki i miąższ wydryluj łyżeczką. Po wydrążeniu każdą połowę ogórka przetnij w ten sam sposób. Do przygotowanej miski włóż ogórki, dodaj sól oraz wszystko razem wymieszaj. Odstaw je na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie wylej wodę z ogórków. Przygotuj 5 albo 6 małych słoików, włóż do nich ogórki. Słoiki muszą być czyste i wyparzone. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Do tego będziesz potrzebować ocet i gorczycę. Te składniki przemieszaj i wlej do słoików. Zakręć każdy słoik, włóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby woda nie sięgała do zakrętek słoików. Gotuj je przez 15 min, a później ostrożnie wyciągnij z wody. Odłóż je i postaw do góry nogami do czasu wystygnięcia. Gdy słoiki będą ostudzone to możesz odnieść je na półki do spiżarni lub piwnicy.
2. Prażone jabłka
Składniki:
- 2,5 kg jabłek,
- 100 ml wody,
- 5 g cynamonu,
- 25 g miodu.
Sposób przygotowania:
Umyj, obierz i usuń gniazda nasienne z jabłek. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Przygotuj garnek z wodą i umieść w nim jabłka. Dodaj cynamon oraz miód. Wszystko razem wymieszaj i duś przez 25 minut. Staraj się co jakiś czas mieszać zawartość w garnku. Gotowe jeszcze gorące jabłka przełożyć do czystych słoików i od razu je zakręcić. Po wystygnięciu odnieś do chłodnego pomieszczenia jak piwnica lub spiżarnia. Wyciągnij w dowolnym momencie i wykorzystaj do ciast bądź deserów.
Porady i wskazówki
Przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów sprawdź warzywa i owoce. Najlepiej, aby były one świeże. Przebierz wszystkie owoce i warzywa oraz wyrzuć te zgnite, niedojrzałe i uszkodzone. Dbaj o higienę i czystość swoich dłoni, stanowiska pracy oraz przedmiotów, których będziesz używać. Po zrobieniu przetworów sprawdź czy wszystkie się zapasteryzowały, są szczelnie zamknięte i czy z żadnego słoika nie leje się. Postaraj się opisać każdy produkt, nazwą i datą przygotowania. To wiele ułatwi. Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym miejscu jak spiżarnia czy piwnica. Trzymaj je na półkach, aby ich nie roztłuc oraz by nie kusiły ewentualnych zwierzęcych intruzów.
Podsumowanie
Jak widać, jest wiele korzyści z robienia domowych przetworów. Pomyśl o swoim zdrowiu i częściej korzystaj z sezonowych owoców i warzyw.