Cały obiad też gotowy w kilka minut. Po prostu zawiń go w tę mieszankę czosnkową: Ten kalafior w cieście jest smaczniejszy niż mięso.
Jeśli spróbujesz tego kalafiora już nigdy więcej nie przygotujesz go w inny sposób! Mega pyszny, obłędnie aromatyczny i przesmaczny! Genialny sposób, aby Twoje dzieci pokochały te zdrowe warzywo!
Potrzebujesz:
- 500 g kalafiora
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
- 130 g mąki pszennej
- czerwona papryka
- pietruszka
- 1 jajko
- 120 ml mleka
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 300 ml oleju
Na sos:
- 100 g śmietany lub jogurtu
- 50 g majonezu
- 50 g ketchupu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie razem z jednym ząbkiem czosnku i łyżką octu jabłkowego. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 10 minut.
Wbij jajka do miski, dodaj mleko, wymieszaj. Posól, popierz, dodaj czerwoną mieloną paprykę oraz mąkę i dobrze ubij trzepaczką. Dodaj posiekaną pietruszkę i granulowany czosnek.
Ugotowany kalafior odcedź i rozgrzej olej na patelni. Warzywo obtocz w cieście i ułóż obok siebie na rozgrzanej patelni. Smaż około 5 minut na złoty kolor. Połóż na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wymieszaj składniki na sos i podawaj go z przygotowaną przekąską.