100-letnia kapusta świąteczna, której nie może dorównać żaden inny przepis: Przy wigilijnym stole wszyscy na nią czekają.

Robimy to od lat i wciąż nie mamy dość.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 1 kg kiszonej kapusty – pokroić na mniejsze kawałki
  • 2-3 cebule
  • 500 g wędzonej karkówki wieprzowej
  • 350 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka całego czarnego pieprzu
  • 4 sztuki całego ziela angielskiego
  • 2 nasiona jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 35 g suszonych grzybów
  • 6 śliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • olejek lub maść

Dodatkowo:

  • 2 duże ziemniaki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy (jeżeli lubisz, może być jeszcze ostrzejsza)
  • 500 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Do większego garnka wlej 3 litry wody i wszystkie przyprawy oprócz papryki i suszonych grzybów. Gotujemy i po około 30 minutach dodajemy kiszoną kapustę.

W ten sposób gotujemy pod przykryciem kolejną godzinę, po czym dodajemy posiekaną karkówkę. Na osobnej patelni na oleju lub tłuszczu podsmaż cebulę, dodaj łopatkę wieprzową, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kilka minut.

Następnie całą mieszaninę wrzucamy do garnka i wrzucamy śliwki do kapusty. Gotuj ponownie przez około godzinę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku.

Maść możemy zachować na później. Alternatywnie możemy na maści podsmażyć jeszcze jedną cebulę i dodać ją do kapusty. Dodaj skwarki do kapusty. Całość jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia ponownie zagotowujemy starzoną kapustę, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i starte ziemniaki. Gotuj przez około 30 minut.

Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut, mieszamy i kapuśniak gotowy. Im dłużej odstawisz, tym będzie smaczniejszy! Jeśli chcesz, żeby kapusta była cieńsza, dodaj więcej wody.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!