100-letnia kapusta świąteczna, której nie może dorównać żaden inny przepis: Przy wigilijnym stole wszyscy na nią czekają.
Robimy to od lat i wciąż nie mamy dość.
Składniki:
- 3 litry wody
- 1 kg kiszonej kapusty – pokroić na mniejsze kawałki
- 2-3 cebule
- 500 g wędzonej karkówki wieprzowej
- 350 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka całego czarnego pieprzu
- 4 sztuki całego ziela angielskiego
- 2 nasiona jałowca
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 35 g suszonych grzybów
- 6 śliwek
- 6 ząbków czosnku
- olejek lub maść
Dodatkowo:
- 2 duże ziemniaki
- 100 g boczku wędzonego
- 300 g kiełbasy (jeżeli lubisz, może być jeszcze ostrzejsza)
- 500 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Do większego garnka wlej 3 litry wody i wszystkie przyprawy oprócz papryki i suszonych grzybów. Gotujemy i po około 30 minutach dodajemy kiszoną kapustę.
W ten sposób gotujemy pod przykryciem kolejną godzinę, po czym dodajemy posiekaną karkówkę. Na osobnej patelni na oleju lub tłuszczu podsmaż cebulę, dodaj łopatkę wieprzową, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kilka minut.
Następnie całą mieszaninę wrzucamy do garnka i wrzucamy śliwki do kapusty. Gotuj ponownie przez około godzinę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku.
Maść możemy zachować na później. Alternatywnie możemy na maści podsmażyć jeszcze jedną cebulę i dodać ją do kapusty. Dodaj skwarki do kapusty. Całość jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia ponownie zagotowujemy starzoną kapustę, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i starte ziemniaki. Gotuj przez około 30 minut.
Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut, mieszamy i kapuśniak gotowy. Im dłużej odstawisz, tym będzie smaczniejszy! Jeśli chcesz, żeby kapusta była cieńsza, dodaj więcej wody.