Oto, co robię na noc, aby zwiększyć odporność: piję kefir i jem czosnek.
Biolog laureat Nagrody Nobla, Mechnikow, w swoim artykule „Kilka słów o kefirze” z 1908 roku, podkreślił znaczenie mlecznych produktów w przedłużaniu życia, przedstawiając istotne dowody.
Chociaż kefir nie jest uniwersalnym lekarstwem, odgrywa kluczową rolę w zachowaniu zdrowia jelit i innych układów w ciele.
Liczą się korzyści z kefiru – ma ich wiele.
W kefirze obecny jest Lactobacillus kefiri, unikalny probiotyk, który może powstrzymać rozwój takich szkodliwych bakterii jak salmonella i Helicobacter pylori – główne przyczyny zapalenia błony śluzowej żołądka i choroby wrzodowej, a także E. coli.
Kefir zawiera probiotyki, które są wyjątkowo skuteczne w leczeniu i zapobieganiu biegunkom różnego rodzaju oraz IBS.
Mniejsza niż w mleku pełnym zawartość laktozy w kefirze, wynika z przekształcenia laktozy w kwas mlekowy przez bakterie podczas fermentacji. To sprawia, że osoby nietolerujące laktozy mogą go spożywać bez obaw o wzdęcia i inne nieprzyjemne objawy.
Ale kefir to nie tylko korzyści dla trawienia. Zawiera on wapń i witaminę K2, które są niezbędne do wchłaniania wapnia, a także witaminę D, magnez, fosfor i magnez, wzmacniając tkankę kostną.
Kefir to niskokaloryczny, lekkostrawny naturalnie fermentowany napój białkowy, szczególnie polecany do spożywania wieczorem.
Wieczorem można pić kefir.
Szklanka kefiru, w zależności od zawartości tłuszczu, dostarcza 100-120 kalorii. Zawiera 3-6 g tłuszczu, 5-6,5 g białka i 8-10 g węglowodanów, co sprawia, że doskonale zaspokaja głód.
Pijąc kefir wieczorem, możesz korzystać z jego zalet:
- Zaspokajanie głodu;
- Stabilizacja przemiany materii;
- Lepsze wchłanianie wapnia;
- Brak wzdęć w nocy;
- Zdrowy sen dzięki sytości;
- Mocniejsza odporność: Około 70% produkcji komórek immunomodulujących odbywa się w zdrowych jelitach.
Jak spożywać kefir dla wspomagania odchudzania: Po wyjęciu z lodówki kefir należy pić w temperaturze pokojowej, wypijając go małymi, powolnymi łykami. Jest jednym z najszybszych i najskuteczniejszych sposobów na utratę wagi, dzięki niskiej zawartości kalorii i wspomaganiu jelit w rozkładzie tłuszczu.
By zwiększyć spalanie tłuszczu, dodaj do napoju szczyptę cynamonu, szczyptę imbiru i łyżeczkę miodu. W celu wyeliminowania zaparć dodaj do kefiru olej lniany (1 łyżka stołowa na 200 ml). Mieszając kefir z płatkami owsianymi, poczujesz się bardziej syty – wystarczy dodać kilka łyżek stołowych płatków owsianych, wymieszać i odstawić na 10 minut.