Te kulki wszyscy kochają: Z 2 litrów kefiru i zrobiłam przysmak, którego nie kupisz w żadnym sklepie.

To bardzo oryginalna i smaczna przystawka, która dobrze komponuje się z różnymi potrawami. Szukałam idealnego przepisu w internecie przez długi czas i teraz robię go regularnie.

Potrzebujesz:

  • kefir 3,2% tłuszczu – 2 l;
  • olej roślinny – 150 ml;
  • aromatyczne, ulubione przyprawy, czosnek, bazylia;
  • Sól.

Przygotowanie:

Umieść oba opakowania kefiru (najlepiej w kartoniku) w zamrażarce do całkowitego zamarznięcia.

Zdejmij opakowanie i umieść zamrożony kefir na sicie wyłożonym gazą.

Kiedy się rozpuści, serwatka spłynie. Teraz złóż gazę na kilka warstw i odciśnij dobrze pozostały płyn.

Po odsączeniu całej serwatki weź mała łyżeczkę lub łyżeczkę do lodów i uformuj z masy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.

Wskazówka: posól masę do smaku według uznania. Jeśli Twoja masa jest zbyt sucha, dodaj do niej trochę serwatki. Wlej trochę oleju roślinnego do czystego i suchego pojemnika i dodaj ulubione przyprawy, aromatyczne zioła, suszony czosnek itp.

Ostrożnie umieść kulki w pojemniku z olejem, zamknij pojemnik pokrywką i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby nasycić kulki aromatami i przyprawami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!