Pyszna przekąska z cukinii. Znika szybko, gdy tylko postawię ją na stole.
Połącz drożdże, cukier, ciepłe mleko i łyżkę mąki. Pozostawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło, a następnie przystąpić do pracy. Zetrzyj cukinię na tarce i posól do smaku. W misce połącz startą cukinię z mąką, śmietaną, białkiem jajka i zaczynem drożdżowym. Wymieszaj składniki razem w misce. Przykryj ją plastikową folią i pozostaw do wyrośnięcia.
Cukinię posól i wyciśnij jak zwykle. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju. Wymieszaj miękkie masło i podsmażoną cebulę z tartą cukinią. Wszystko połączyć.
Ciasto powinno być wyrośnięte. Rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni. Rozłożyć 1/3 mieszanki cukiniowej na cieście. Ciasto należy zwinąć w kulkę. Po jej rozwałkowaniu rozprowadzić na cieście pozostałą część nadzienia. Kontynuować proces. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wycinać kółka, a następnie rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm.
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ciasta, wymieszaj je z nadzieniem i rozwałkuj. Następnie od razu wykrój krążki. Krążki z ciasta należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25 minut.