Mniszek lekarski – niezwykła roślina, pomocna w wielu dolegliwościach
Korzeń mniszka dokładnie czyścimy, a następnie kładziemy na blasze do pieczenia. Pozostanie on na niej aż do wyschnięcia, warto więc umieścić go w miejscu odpowiednio przewiewnym, gdzie będzie miał dostęp do wystarczającej ilości świeżego powietrza. Suszenie w ten sposób powinno trwać około 13 dni. Kiedy proces ten dobiegnie końca wystarczy umieścić korzenie w słoiku z ciemnego szkła. Można je przechowywać przez okres 1 roku.
Lecznicza herbata z korzenia mniszka lekarskiego
10 g suszonego korzenia mniszka lekarskiego gotujemy w 600 ml wody. Po doprowadzeniu do wrzenia przykrywamy je pokrywką i trzymamy na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Teraz wystarczy już tylko ostudzić uzyskaną w ten sposób herbatkę. Należy pić ją w ciągu dnia – rano, w porze obiadowej i wieczorem – po szklance (200 ml).