Pyszne kotleciki wg babcinego przepisu – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Ziemniaki to warzywo, z którego można zrobić wiele dań z różnych dziedzin kuchni. Tym razem na tapecie znalazły się przepyszne kotleciki wg babcinego przepisu.

Dużym atutem takiego dania jest zagospodarowanie resztek ziemniaków z wczorajszego obiadu, dzięki czemu nie narażamy się na marnowanie żywności, a jednocześnie mamy ciepły i smaczny posiłek kolejnego dnia.

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków,
  • 70 g sera (jakiś twardszy rodzaj),
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • 20 g masła,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i ostudzić. Gdy ziemniaki będą już zimne, pokroić na mniejsze kawałki i przecisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę należy pokroić na drobną kostkę. W misce wymieszać ziemniaki, jajko, cebulę i starty ser. Całość dobrze wymieszać.

error: Treść zabezpieczona !!