Koniecznie wypróbuj ten przepis, wychodzi wspaniały obiad: Dodałam jogurt, 1 jajko i czosnek do mięsa mielonego.
Pyszne kotlety mielone zaskoczą każdego swoją delikatnością. Spróbuj przepisu z dodatkiem jogurtu, odkryjesz tą tradycyjną polską potrawę na nowo!
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka (można zastąpić wodą gazowaną, kotleciki będą wtedy jeszcze bardziej puszyste)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 250 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta chilli (jeśli lubisz ostre potrawy)
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej
- przyprawy do smaku – papryka słodka, tymianek, pieprz
- olej do smażenia
Przepis:
Wszystkie składniki oprócz mąki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
Po połączeniu składników dodaj mąkę. Mieszaj tak długo, aż masa zgęstnieje.
Przygotuj patelnię z rozgrzanym olejem (taka ilość, aby kotleciki były zanurzone w nim do połowy). Formuj kotlety przy pomocy dużej łyżki i smaż na rumiany kolor z obu stron.