Naprawdę szanuję takie przepisy: Moja ciocia zdradziła przepis na te kotlety z niespodzianką.

Te kotlety urzekły mnie od razu jak tylko je zobaczyłam! Nie mogłam się oderwać od talerza!

Wyglądają bardzo atrakcyjnie, apetycznie a do tego intrygująco – pałeczki ziemniaczane umieszczone wewnątrz i pachnący sos sprawia, że ​​mięso mielone jest jeszcze bardziej soczyste. Ich przygotowanie jest proste i ekonomiczne ale mimo to idealnie nadadzą się nawet na świąteczny stół!

SKŁADNIKI NA KOTLETY

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 duże ziemniaki

SKŁADNIKI NA SOS

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentratu)
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz i wszelkie przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj farsz. Aby to zrobić, roztrzep jajka, dodaj mleko. Do tej mieszanki wsyp płatki owsiane i odstaw na bok. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem mielonym, solą i pieprzem, dodaj namoczone płatki, wszystko dokładnie wymieszaj. Obierz i pokrój na słupki ziemniaki.

Z mielonego mięsa uformuj owalny placuszek i połóż na nim jedną część ziemniaka .

Połącz krawędzie mięsa, tak aby kotlet nie rozpadł się podczas gotowania.

Smaż kotlety na oleju roślinnym na złoty kolor, ułóż je do naczynia żaroodpornego.

Przygotuj sos. Cebulę posiekaj i usmaż na patelni, na której smażyłaś kotlety. W wodzie rozpuść koncentrat pomidorowy, śmietanę, mąkę, dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Wlej go na patelnię do cebuli. Posól, popieprz, dodaj swoje ulubione przyprawy, duś przez 5 minut pod pokrywką, a następnie polej kotlety gotowym sosem. Danie piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Smacznego!

Przed podaniem posyp mięso szczypiorkiem. Danie jest bardzo sycące i aromatyczne! Jeśli lubisz dania z mięsa mielonego, koniecznie podziel się tym przepisem z innymi!

error: Treść zabezpieczona !!