„Zauroczysz gości tym przepisem: Francuskie kotlety, które nie dają zapomnieć o dokładce.
Francuskie kotlety – zaginiony skarb Carskiej Rosji! Odkryj nieodgadnutą tajemnicę mięsa z Oryolu i tajemnicę szefa kuchni, który kiedyś podawał dania cesarzowi Mikołajowi I.
Jedno z najwyjątkowszych dań, które przez dekady zdobiło świąteczne stoły, przekształcając się przez lata w niezliczone wersje. Dziś dla Ciebie demaskujemy sekrety przyrządzenia prawdziwych francuskich kotletów!
Początkowo ten kulinarny arcydzieło prezentowało się jako zapiekanka z dużych kawałków cielęcego mięsa. Kontrując powszechnym przekonaniom, możesz go przyrządzić także z porcji mięsa, konkretnie z mixu wieprzowiny i drobiu. Esencjalna zasada warstwowania jest wciąż na miejscu, ale smak… ten przeżywa radykalną przemianę.
Czy wiesz, że za panowania Mikołaja I pomidory pełniły raczej rolę dekoracji niż składnika? Autentyczny przepis zawierał pieczarki i ziemniaki. Pomidory zagościły na scenie dopiero w epoce Sowieckiej, nadając potrawie soczystości. I my skorzystamy z nich w naszym przepisie.
Będziesz potrzebować:
- 3 łyżki majonezu
- 75 g twarogu
- 500 g mielonego wieprzowego
- 250 g filetu z kurczaka
- 2,5 sztuki cebuli
- 2 pomidory
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Jak przyrządzić:
Rozpocznij od przygotowania mięsa mielonego z wieprzowiny i kurczaka – możesz to zrobić samodzielnie lub skorzystać z gotowego. Łącz oba rodzaje mięsa z jedną cebulą, starannie utartą lub posiekaną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Uformuj z mięsa okrągłe płaskie kotlety i ułóż na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Na każdym kotlecie umieść łyżeczkę majonezu – to zabezpieczy mięso przed wysuszeniem.
Pokrój pomidory i pozostałą cebulę w plastry. Na kotletach układaj najpierw krążki cebuli, potem pomidora. Kotlety posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Wskazówka: Cebulę najlepiej posiekać w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce – to da jeszcze więcej soku! Zamiast pomidorów możesz użyć smażonej marchewki, a do przypraw dodać paprykę i krążki ostrej papryki (dla miłośników pikantnych smaków).