Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach. Proste zasady jak upiec klopsy w piekarniku.

Zalet pieczenia klopsów w piekarniku jest wiele, aby nie stać przy patelni ze skwierczącym olejem. Po pierwsze, jeśli gotujesz dla dużej firmy, piekarnik poradzi sobie z tym znacznie szybciej.

Po drugie, jak wiadomo pieczone potrawy są odpowiednio mniej kaloryczne, a więc korzystniejsze dla organizmu. Po trzecie, przy tego typu gotowaniu olej praktycznie nie jest potrzebny, co ogólnie ułatwia mycie i czyszczenie.

Zapraszamy do najcieplejszych wspomnień i gotowania klopsów według naszego przepisu. Podpowiemy również, jak prawidłowo upiec klopsy w piekarniku. Proste zasady, które sprawią, że proces będzie przyjemny, a wynik będzie niesamowicie smaczny.

Mielone jak ze szkolnej stołówki

Namocz kilka kromek chleba w 100 mililitrach mleka. Posiekaj 1 cebulę i zioła do smaku. Zetrzyj 1 ziemniaka. Wymieszaj 500 gram mięsa mielonego z jajkiem i wlej tę mieszankę do przygotowanych składników. Sól pieprz. Wszystko mieszaj rękami przez 8 minut. Uformuj klopsy, obtaczając je w bułce tartej. Ostrożnie umieść półfabrykaty na natłuszczonej blasze do pieczenia. Upiec.

Gdzie i jak najlepiej upiec klopsy?

Pieczenie w piekarniku – Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie umieść w niej blachę do pieczenia z półfabrykatami na 5 minut. Zmniejsz temperaturę do 170-180 stopni. Optymalny czas pieczenia to 30 minut. Nie obracaj klopsów w piekarniku – stracą swój kształt.

Pieczenie w kuchence mikrofalowej – Klopsy z mikrofalówki okażą się umiarkowanie soczyste, jeśli będą pieczone przez 7-8 minut przy mocy 800 watów.

Pieczenie na grillu powietrznym – Klopsy pieczemy na grillu powietrznym nie dłużej niż 25 minut w temperaturze 230 stopni.

Pieczenie w termomixie – Gotuj klopsy w termomixie w trybie „Pieczenie”. Produkt piecze się po 15 minut z każdej strony.

Zamienne składniki

Jeśli w domu nie ma białego chleba, możesz zastąpić go grzankami, pieczywem chrupkim lub krakersami. Godną alternatywą dla mąki do panierowania będzie kasza manna lub bułka tarta. Aby uzyskać miękkość przyszłych kotletów, dodaj do mielonego mięsa kilka łyżek oleju roślinnego. Aby kotlety były szczególnie soczyste, wlej 100 mililitrów wody na blachę do pieczenia w środku pieczenia.

Ile klopsów powstanie z kilograma mięsa mielonego?

Powyższy przepis to 12 średnich klopsów. W związku z tym z 1 kilograma mięsa wyjdą 24 klopsy. Jeden klops waży około 70 g.

2 sposoby formowania klopsów:

  • Użyj łyżki stołowej, aby zgarnąć trochę mięsa mielonego. Następnie rozwałkuj mięso mielone w kulkę dłońmi. Trzymaj piłkę lewą ręką, a prawą lekko dociśnij.
  • Wybierz małą garść mięsa mielonego z całej masy w misce. Ręce należy najpierw zwilżyć wodą, wtedy bez problemu można uformować nawet okrągłe kotlety.

Podawanie pieczonych klopsików

W restauracjach klopsy są często ozdobione sałatą, ziołami, pomidorami i piklami. Z przystawek – makaron gryczany lub z pszenicy durum. Ale najlepszą opcją wszechczasów jest oczywiście sałatka ze świeżych warzyw i puree ziemniaczane.

Danie można uzupełnić pysznym sosem śmietanowym : wymieszać posiekany czosnek, drobno posiekane zioła i śmietanę. Dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Dolej sos 15 minut przed końcem pieczenia. Smacznego przyjaciele!

error: Treść zabezpieczona !!