Udka z kurczaka na kapuście – Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem.
Lubisz proste dania z jednej patelni?
Cóż, mamy dla Ciebie świetną wskazówkę. Udka z kurczaka pieczone na mieszance duszonych warzyw i kiełbasy, polane sosem keczupowo-piwnym. Jako dodatek wystarczy świeży chleb lub ziemniaki.
Składniki
- 3 udka z kurczaka
- 1/2 główki kapusty
- 250 ml jasnego piwa 10°
- 2 mniejsze kiełbaski
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- mąka
- smalec lub olej
- mielony kminek
- sól
- mielony pieprz
- grilla lub inne ulubione przyprawy
Proces przygotowania
Kurczaka posolić, posypać przyprawami i obtoczyć w mące. Kapustę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, paprykę w paski, kiełbasę w krążki, a czosnek w plasterki. Udka obsmażamy na tłuszczu z obu stron i wyciągamy. W razie potrzeby do ciasta dodać olej i smażyć cebulę na złoty kolor. Dodać kiełbasę, czosnek, kminek, paprykę i kapustę. Smaż, aż kapusta zacznie się złocić. Wymieszaj piwo z ketchupem.
Ułóż wszystko w naczyniu do pieczenia, na wierzchu ułóż udka i zalej je piwem. Przykryj blachę do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez około 40-45 minut. Gdy mięso zmięknie, odkrywamy blachę do pieczenia i pieczemy, aż mięso będzie chrupiące. Jako dodatek do dania możemy wybrać domowy chleb, ale mogą to być także gotowane ziemniaki lub po prostu zapiekana kapusta.