Kurkuma to zioło znane na całym świecie. Dodaje ona nie tylko wyśmienitego smaku do każdego dania, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
Warto zaznaczyć, że kurkuma posiada wiele cudownych właściwości zdrowotnych, a nie tylko przeciwbólowe i przeciwzapalne, które są najbardziej znane.
Ma ona również bezpośredni wpływ na zdrowie ważnych narządów, takich jak wątroba, płuca i mózg.
Profilaktyka raka i zdrowa wątroba
Jeśli zależy Ci na zdrowej wątrobie i profilaktyce raka, powinieneś wiedzieć, że kurkuma od wieków była stosowana w leczeniu chorób wątroby z powodu swojego silnego działania przeciwzapalnego i przeciwutleniającego. Naukowcy zaczęli bardziej szczegółowo badać wpływ kurkumy na choroby wątroby już 20 lat temu.
Ich badania wykazały, że kurkumina, aktywny składnik kurkumy, zmniejsza uszkodzenia spowodowane marskością wątroby, żelazem, przedawkowaniem alkoholu lub wysoką toksycznością. Co więcej, kurkumina jest w stanie eliminować działanie wielu czynników rakotwórczych i znacznie zmniejsza ryzyko raka wątroby.
Zdrowy mózg dzięki kurkumie
Badania naukowe potwierdzają, że kurkuma ma również pozytywny wpływ na nasz mózg. W szczególności, kurkumina może pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera, poprzez zatrzymanie gromadzenia się złogów beta-amyloidowych, które są jej główną przyczyną.
Co więcej, działanie przeciwzapalne kurkumy może pomóc w naprawie uszkodzeń spowodowanych stanem zapalnym i czynnikami utleniającymi, nawet po wybuchu choroby Alzheimera. Inne badania wykazały również, że kurkuma jest skutecznym środkiem w walce z lękami i depresją.
Z tego powodu warto wprowadzić kurkumę do swojej diety i spożywać ją regularnie, najlepiej codziennie. Istnieje wiele prostych przepisów, które umożliwiają wykorzystanie kurkumy w codziennej kuchni, a przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu.
Przepis na wodę z kurkumą
Aby przygotować wodę z kurkumy, potrzebujemy kilku podstawowych składników:
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
Najpierw wodę należy zagotować w garnku, a następnie dodać kurkumę i szczyptę pieprzu. Dzięki pieprzowi, kurkumina – aktywny składnik kurkumy – jest lepiej przyswajana przez organizm. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 5-10 minut. Po ugotowaniu odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia, a następnie pijemy. Ten przepis jest szybki i łatwy do przygotowania, a woda z kurkumy jest idealnym sposobem na wprowadzenie tej zdrowej przyprawy do naszej codziennej diety.
Praktykowanie
Regularne picie wody z kurkumy przyniesie wiele korzyści dla zdrowia całego ciała. Nie tylko wątroba i mózg będą w lepszej kondycji, ale także stan stawów, bóle głowy, migreny oraz stany zapalne ulegną znaczącej poprawie. Kurkumina zawarta w kurkumie ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dzięki czemu korzystnie wpływa na układ trawienny i oddechowy. Picie wody z kurkumy może również zwiększyć apetyt i poziom energii w organizmie. Warto zatem wprowadzić to zdrowe nawyki do swojej codziennej rutyny.