„Leniwa sałatka” ze słoika – przygotuj ich więcej bo każdy ją uwielbia. Nawet teściowa prosi o słoik.
Latem mamy dostęp do niezliczonej ilości świeżych warzyw, bogatych w witaminy, których potrzebuje nasz organizm.
Jeśli posiadamy działkę, możemy nawet sami je hodować, zwracając uwagę, aby była to uprawa naturalna i ekologiczna. Dużo trudniej o codzienną porcję warzyw zimą, możemy jednak zamknąć trochę lata w słoikach.
Szybka sałatka na zimę, idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Nie tylko zdrowa i smaczna, ale także łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
- 800 g marchwi
- 500 g cebuli
- 1 kg papryki – może być kolorowa
- 1 kg pomidorów
- 1,2 kg kapusty
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżki octu
- 4 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Na dno słoika wkładamy ziarna pieprzu. Układamy pierwszą warstwę z obranej i startej marchewki – marchewka powinna być starta na tarce do marchwi po koreańsku, czyli w długie paski. Jeśli nie mamy takiej tarki, można zetrzeć ją na grubych oczkach zwykłej tarki.
Układamy drugą warstwę z obranej i pokrojonej w półpierścienie cebuli. Delikatnie przygniatamy warzywa do dna.
Układamy trzecią warstwę z pokrojonej w paski papryki. Najpierw należy usunąć z niej gniazda nasienne. Następnie układamy czwartą warstwę z poszatkowanej kapusty. Dociskamy warzywa.
Ostatnią warstwę układamy z pokrojonych pomidorów. Znów przygniatamy wszystkie warstwy. Słoik musi być ciasno wypełniony.
Robimy marynatę:
Mieszamy dokładnie razem sól, cukier, wodę i ocet. Do słoika wlewamy olej, a następnie przygotowaną marynatę.