Ten przepis doprowadził wszystkich gości do szaleństwa, wystarczy podwoić dawkę: Malinowo-czekoladowa pokusa bez pieczenia o niesamowitym smaku.
Niesamowicie smaczne ciasto, którego warto spróbować: Połączenie czekolady, malin, orzechów i serka śmietankowego zachwyci Cię.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g ciastek maślanych
- 100 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 1 cukier waniliowy
- 125 g masła lub margaryny (margaryna z masłem na filmie)
- 100 ml soku pomarańczowego
Nadzienie:
- 300 g mrożonych malin
- 150 ml wody
- 3-4 łyżki kr. cukier
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
Drugie nadzienie:
- 200 g mascarpone lub miękkiego twarogu
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 200 ml słodkiej śmietany do ubijania
Polewa:
- 100 g czekolady
- 100 ml słodkiej śmietany do ubijania
Przygotowanie:
Na bazę wymieszaj pokruszone ciasteczka z mielonymi orzechami i cukrem. Dodać roztopione masło, sok i wyłożyć mieszaninę na dno tortownicy. Włóż do lodówki do ostygnięcia.
Przygotujemy pierwsze nadzienie: Maliny wymieszać z cukrem i 100 ml wody, postawić na ogniu. W międzyczasie w misce wymieszaj skrobię z 50 ml wody i gdy masa malinowa zacznie się gotować, dodaj mieszaninę skrobi.
Ciągle mieszając ugotuj gęsty budyń. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut. Następnie masę wyłóż na spód biszkoptowy. Do drugiego nadzienia wymieszaj wszystkie składniki – możemy użyć trzepaczki. Wyłóż masę malinową.
Na koniec w kubku rozpuść czekoladę w śmietanie i wylej ją na wierzch deseru. Pozostawiamy do schłodzenia w lodówce i możemy podawać.