W tym artykule przypomnimy o świetnych właściwościach liści malin i sile natury, o których nie pamiętamy, bo mamy wszystko dostępne na wyciągnięcie ręki.
Produkcja nalewki jest banalnie prosta. Liście maliny należy polać spirytusem. Oczywiście uprzednio należy je dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ważne, aby liście były całkowicie zanurzone w alkoholu. Tak przygotowany wywar należy przełożyć do butelki, pamiętając o zasadzie całkowitego zamoczenia liści w alkoholu. Tak przygotowaną butelkę należy przechowywać w zaciemnionym miejscu, przynajmniej dwa tygodnie. Po tym czasie należy odcedzić wywar i pozostawić esencję w ciemnym pojemniku lub butelce.
Herbata malinowa nie jest zalecana dla kobiet w ciąży do 34 tygodnia ciąży. Właściwości stymulujące macice mogą wywołać poród w ostatnim trymestrze ciąży, ale także spowodować poronienie w niższych jej stadiach.