Przepyszne ciasto na zimno – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni.

Niezależnie od tego, czy chodzi o imprezę, czy o kawę, nigdy nie zawiedzie. Kremowy deser z ciasta orzechowego z chrupiącą warstwą czekolady. 

Składniki

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g mąki półgrubej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów

Krem:

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 łyżeczki rumu

Dodatkowo:

  • czekolada do gotowania

Proces przygotowania

Jajka dzielimy na żółtka i białka. Ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i na koniec białka. Piec około 15 minut, nie otwierać piekarnika. Upieczony biszkopt pozostawić do ostygnięcia i posmarować kremem.

Do mleka wsypać mąkę pszenną i gotować, aż zgęstnieje. Pozwól mu ostygnąć. W międzyczasie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodawać po łyżce mieszankę mączną. Spróbuj rumu. Powstały krem ​​wyłożyć na ostudzony biszkopt i posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową.

error: Treść zabezpieczona !!