Makaron ze szpinakiem i kawałkami kurczaka – Przepis który zaskoczy nawet Ciebie.
Składniki
- 250 g makaronu (jakiegokolwiek chcesz)
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kuchennej 12%
- 1 łyżka oleju
- 150 g świeżego szpinaku
- 50 g cebuli
- Parmigiano do smaku (ser twardy)
- sól i pieprz według potrzeby
Proces przygotowania
Przygotuj mały garnek, wlej do niego wodę i dodaj 1 łyżkę soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać makaron. Ugotujemy je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Weź patelnię, wlej na nią 2 łyżki oleju, drobno posiekaj obraną cebulę, a pierś kurczaka pokrój w paski. Sól i pieprz.
Czosnek przecieramy i mieszamy z makaronem, który dodajemy do cebuli na patelni. Smażymy około 10 minut na małym ogniu. Następnie zalać śmietaną i dodać liście szpinaku. Przykryć pokrywką na 5 minut. Szpinak zwiędnie i na patelnię możemy dodać ugotowany i odcedzony makaron.