Makaron ze szpinakiem i kawałkami kurczaka – Przepis który zaskoczy nawet Ciebie.

Składniki

  • 250 g makaronu (jakiegokolwiek chcesz)
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki kuchennej 12%
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 50 g cebuli
  • Parmigiano do smaku (ser twardy)
  • sól i pieprz według potrzeby

Proces przygotowania

Przygotuj mały garnek, wlej do niego wodę i dodaj 1 łyżkę soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać makaron. Ugotujemy je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Weź patelnię, wlej na nią 2 łyżki oleju, drobno posiekaj obraną cebulę, a pierś kurczaka pokrój w paski. Sól i pieprz.

Czosnek przecieramy i mieszamy z makaronem, który dodajemy do cebuli na patelni. Smażymy około 10 minut na małym ogniu. Następnie zalać śmietaną i dodać liście szpinaku. Przykryć pokrywką na 5 minut. Szpinak zwiędnie i na patelnię możemy dodać ugotowany i odcedzony makaron.

Mieszamy i od razu podajemy na talerz. Skropić oliwą z oliwek, posypać świeżym pieprzem i serem Parmigiano do smaku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!