Makowiec – atuty strudla na zakwasie: Kto lubi mak, nie będzie mógł przestać się nim zachwycać, nie może go zabraknąć na naszym stole.
Staromodne ciasto z ciasta ziemniaczanego i nadzienia makowego, jest niesamowite.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g gotowanych ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 proszku do pieczenia
- 100 g mąki cukrowej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 120 g masła
Nadzienie:
- 200 g mielonego maku
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 100 g cukru semoliny
- trochę cynamonu, trochę skórki z cytryny
- 3 jajka
- 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Zetrzyj ugotowane ziemniaki.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, szczyptę soli, jajka i masło. Zrobimy ciasto.
Nadzienie makowe przygotujemy: Zmielony mak mieszamy ze śmietanką, cukrem i szczyptą cynamonu.
Mieszankę krótko zagotować i ostudzić. Następnie dodaj żółtka. I wymieszaj z ubitymi białkami.
Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej części rozwałkowujemy naleśnik. Jedną ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować nadzieniem makowym.
Przykryj drugą, ponownie rozsmaruj nadzienie. Przykryć trzecim naleśnikiem i posmarować roztrzepanym jajkiem.