Marynowane naturalne kotlety z kurczaka z piekarnika – Aż ślinka leci na sam widok.
Jeśli chcemy cieszyć się naprawdę soczystymi piersiami z kurczaka, nie potrzebujemy długich i skomplikowanych zabiegów.
Wystarczy namoczyć mięso w specjalnej marynacie na jedną do dwóch godzin i upiec w piekarniku. Jeśli raz spróbujemy tych sznycli, chętnie do nich wrócimy.
Składniki
- 2 duże steki z ud kurczaka
- 0,5 łyżki oleju do wysmarowania papieru do pieczenia
Marynata:
- 2 łyżki sosu tatarskiego
- 1 łyżka pełnotłustej musztardy
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- lubczyk
- sól
- pieprz
Proces przygotowania
Kroimy lubczyk. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Do smaku możemy też dodać szczyptę ostrej papryki. Mięso lekko zmiel przez mikro-młynek i włóż do marynaty na 1-2 godziny. Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj ją odrobiną oleju, wystarczy spryskać.
Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania i na wierzch wylać resztę marynaty. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez pierwsze 15 minut pod przykryciem. Podane stopnie wypieczenia są orientacyjne – kierujemy się naszym doświadczeniem z naszym piekarnikiem.