Marynowane naturalne kotlety z kurczaka z piekarnika – Aż ślinka leci na sam widok.

Jeśli chcemy cieszyć się naprawdę soczystymi piersiami z kurczaka, nie potrzebujemy długich i skomplikowanych zabiegów.

Wystarczy namoczyć mięso w specjalnej marynacie na jedną do dwóch godzin i upiec w piekarniku. Jeśli raz spróbujemy tych sznycli, chętnie do nich wrócimy.

Składniki

  • 2 duże steki z ud kurczaka
  • 0,5 łyżki oleju do wysmarowania papieru do pieczenia

Marynata:

  • 2 łyżki sosu tatarskiego
  • 1 łyżka pełnotłustej musztardy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz

Proces przygotowania

Kroimy lubczyk. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Do smaku możemy też dodać szczyptę ostrej papryki. Mięso lekko zmiel przez mikro-młynek i włóż do marynaty na 1-2 godziny. Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj ją odrobiną oleju, wystarczy spryskać.

Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania i na wierzch wylać resztę marynaty. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez pierwsze 15 minut pod przykryciem. Podane stopnie wypieczenia są orientacyjne – kierujemy się naszym doświadczeniem z naszym piekarnikiem.

Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż będą miękkie. Mięsa nie obracamy. Kotlety są soczyste z przypieczoną skórką na powierzchni. Podajemy je z ziemniakami przygotowanymi na różne sposoby.

error: Treść zabezpieczona !!