Medaliony z sosem grzybowym – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis.
Zastanawiasz się, co dzisiaj ugotować?
Jeśli masz w domu ładny kawałek polędwiczki wieprzowej, dwie garści grzybów i kupę śmietany, wybór jest jasny. Przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a będzie naprawdę sprawiało ci przyjemność.
Składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- sól
- pieprz mielony
- liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- mąka
- śmietana 12% (do gotowania)
- 2 garści świeżych grzybów
- 2 cebule
- olej
Proces przygotowania
Polędwiczkę wieprzową pokroić w medaliony i lekko uderzyć pięścią. Plastry mięsa solimy i pieprzymy, posypujemy mąką. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż w nim cebulę pokrojoną w półpierścienie, aż będzie prawie brązowa. Następnie wkładamy już tylko plastry mięsa i smażymy je z obu stron.
Zdjąć z patelni razem z cebulą, która przykleiła się do mięsa i trzymać w cieple. Do ciasta dodać plasterki grzybów, liść laurowy wraz z pozostałą cebulą i chwilę smażyć. Następnie dodać wodę, dodać majeranek i dusić aż woda wchłonie się w tłuszcz.
Tłuszcz oprószyć około dwiema łyżkami mąki pszennej, podsmażyć i polać śmietaną. Dobrze wymieszaj, gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozcieńczyć np. mlekiem. Jako dodatek podajemy ziemniaki pieczone w piekarniku.