Mielone steki z piekarnika. Chwilka roboty i każdy się zajada. Nigdy nie jadłam lepszych
Jeżeli lubisz mięso mielone, ale nie chcesz już zjadać kolejnych pulpetów lub kotletów mielonych to może skusisz się na steki z piekarnika?
Ich przygotowanie nie jest wcale takie trudne, a steki wychodzą przepyszne i bardzo sycące. Potrawa nadaje się najbardziej na obiad jak i ciepłą kolację.
Składniki
- mięso mielone (500 g)
- ziemniaki (300 g)
- jajka (4 sztuki)
- cebula (200 g)
- majonez (50 g)
- ser (150 g)
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku
Przygotowanie
Najpierw obierz i ugotuj ziemniaki na półtwardo. Następnie poczekaj, aż porządnie ostygną i kiedy będą już chłodne to zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami.
Włóż je do miski, dodaj jedną łyżkę majonezu, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Smaż ją na patelni z olejem roślinnym do czasu, aż nabierze złotego koloru.
Jajka ugotuj na twardo i ostudź je. Pokrój je w kostkę i wymieszaj z odrobiną majonezu. Dodaj następnie żółty ser starty na tarce z drobnymi oczkami.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i posmaruj ją masłem. Z mięsa mielonego zacznij formować płaskie plasterki o grubości około 1 centymetra.
Można je zrobić przy pomocy formy. Pamiętaj, aby pomiędzy stekami były odstępy. Na wierzch każdego z nich nałóż trochę smażonej cebuli, potem jajko z majonezem, a następnie starte ziemniaki.