Mrożone cytryny – zetrzyj ją na tarce, a uzyskasz aż 5 razy więcej witamin. Same korzyści
Cytryny są jednymi z najbardziej popularnych i przede wszystkich zdrowym witamin na świecie.
Nie od dziś wiadomo, że zawierają one wiele cennych witamin ważnych dla naszego zdrowia i organizmu.
Spożywając cytryny można głównie zwalczać wszelkich infekcjom, pobudzić układ odpornościowy, zapobiegać astmie, zwalczyć nowotwory, oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn, eliminować występujące szkodliwe bakterie itd.
Ponadto skórka cytryny jest niezwykle ważna. Bowiem mieści się w niej nawet od 5 do aż 10 razy więcej składników odżywczych czy witamin.
Zaleca się, żeby pić wyciśnięty sok z cytryny w połączeniu z ciepłą wodą na czczo każdego dnia po przebudzeniu.
W skórce cytryny znajdują się takie witaminy jak: A, C, E i B6 jak również potas, żelazo, cynk, miedź czy kwas foliowy oraz magnez i tiaminy z niacynami.
Warto nie wyrzucać skórki tego cennego owocu tylko zamrozić ją w całości. Badania potwierdziły, ze cytryna zwalcza nowotwory piersi, jelita grubego lub raka płuc. Wpływa także wyłącznie na chore komórki, a zdrowych nie uszkadza w żaden sposób.
Bardzo polecane jest samemu hodować cytryny albo kupić z gwarancją pochodzenia ich wyłącznie z ekologicznych upraw.
Mrożenie tych owoców polega na tym, że początkowo moczy się je w mieszaninie wody w połączeniu z octem jabłkowym, potem bardzo dokładnie opłukuje się je z cieczy i zostawia do całkowitego wyschnięcia, a mrozi się w całości.
Chcąc spożyć później taką cytrynę, wystarczy zetrzeć ją na tarce łącznie z znajdującymi się w niej pestkami. Tak startą na tarce cytrynę można używać jako dodatek praktycznie do wszystkiego.