Pierś z kurczaka z nadzieniem – szybko i przepysznie. Mój przepis na wszystkie okazje.
Szpinak to już nie koszmar dzieciństwa
Pierś z kurczaka to nie tylko tradycyjny schabowy, który króluje w praktycznie każdej polskiej kuchni. wszystko zależy od pomysłowości, ale też odwagi kucharza.
Faszerowana pierś z kurczakiem ukryta pod kruchym ciastem francuskim to idealne danie, którym zaskoczysz nie tylko swoich domowników podczas wspólnego posiłku, ale również swoich gości na nie jednym przyjęciu.
Potrzebne składniki:
- 6 pojedynczych piersi z kurczaka
- mrożony rozdrobniony szpinak (jedno opakowanie)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 3 opakowania ciasta francuskiego
- 6 plastrów żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
Przygotowanie
Rozmrażamy szpinak, następnie podsmażamy go na maśle tak, by odparować z niego całą wodę. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej.
Całość doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania i smażymy przez około 2 minuty. Po zdjęciu z kuchenki dodajemy śmietanę i mamy gotowe nadzienie do naszych piersi z kurczaka.
Każdą z 6 pojedynczych piersi z kurczaka rozcinamy tak, żeby udało nam się uzyskać coś w rodzaju kieszonki do której będziemy wkładać nasz wcześniej przygotowany farsz.
Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części (czynność powtarzamy ze wszystkimi płatami). Każdy z mniejszych płatów nacinamy za paski o grubości około 2 cm.
Ważne jest aby pośrodku płata ciasta francuskiego pozostało nietknięte miejsce, ponieważ to tam będziemy kłaść naszą nafaszerowaną już pierś z kurczaka. Paskami przykrywamy pierś na kształt plecionego warkocza.
Zawinięte piersi układamy na papierze do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku (200 stopni) przez około 40 minut (do zarumienienia ciasta).