Cienkie naleśniki, którymi nie pogardzą żadni Twoi znajomi. Sprawdź, jak Je wykonać
Naleśniki jako przysmak już przyrządzany był przez Słowian – kojarzyły Im się ze Słońcem i bogiem płodności o imieniu Jaryło.
Przepis, którym podzielimy się z Wami,jest niesamowicie łatwy i sprawi, że nigdy więcej nie przyrządzicie naleśników w stary sposób . Twoi goście będą pytać, jak zrobiłeś tak cienka i jednocześnie o pięknym zapachu i barwie.
Składniki:
- 3 żółtka
- 10 jajek
- 100g cukru
- 200g masła
- 500g skrobi
- sól do smaku
- 1L mleka
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 1kg twarogu
Przygotowanie:
Zaczynamy od skrobi – Przesiewamy Ją przez sito. Następnie musimy rozbić jajka i ubijać Je wraz z cukrem. Kolejnym krokiem będzie wlanie mleka i oleju. Przystępujemy do mieszania – mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Przyszedł czas na smażenie, w tym celu najpierw podgrzewamy patelnię. Smażymy z obu stron.
Musimy teraz przygotować nadzienie do środka. Cukier i żółtka, które nam pozostały mielimy z twarogiem.
Tak przygotowane placki kładziemy wyżej wspomniane nadzienie. Zwijamy Je w kształt tuby, części wystające wciskamy do środka. Tak przygotowane naleśniki wykładamy na formę do pieczenia i polewamy masłem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.