Cienkie naleśniki, którymi nie pogardzą żadni Twoi znajomi. Sprawdź, jak Je wykonać

Naleśniki jako przysmak już przyrządzany był przez Słowian – kojarzyły Im się ze Słońcem i bogiem płodności o imieniu Jaryło. 

Przepis, którym podzielimy się z Wami,jest niesamowicie łatwy i sprawi, że nigdy więcej nie przyrządzicie naleśników w stary sposób . Twoi goście będą pytać, jak zrobiłeś tak cienka i jednocześnie o pięknym zapachu i barwie.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 10 jajek
  • 100g cukru
  • 200g masła
  • 500g skrobi
  • sól do smaku
  • 1L mleka
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1kg twarogu

Przygotowanie:

Zaczynamy od skrobi – Przesiewamy Ją przez sito. Następnie musimy rozbić jajka i ubijać Je wraz z cukrem. Kolejnym krokiem będzie wlanie mleka i oleju. Przystępujemy do mieszania – mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Przyszedł czas na smażenie, w tym celu najpierw podgrzewamy patelnię. Smażymy z obu stron.

Musimy teraz przygotować nadzienie do środka. Cukier i żółtka, które nam pozostały mielimy z twarogiem.

Tak przygotowane placki kładziemy wyżej wspomniane nadzienie. Zwijamy Je w kształt tuby, części wystające wciskamy do środka. Tak przygotowane naleśniki wykładamy na formę do pieczenia i polewamy masłem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Takim sposobem przygotowaliśmy naleśniki o wyjątkowej miękkości, rumianej barwi i o zniewalającym zapachu.

error: Treść zabezpieczona !!