Następnym razem, gdy będziesz robić placki, zapomnij o ziemniakach i spróbuj tego dania: Nigdy nie jadłam lepszych i bardziej chrupiących placuszków.

Moja prababcia robiła ten przepis i od tego czasu cieszy się dużą popularnością w naszej rodzinie.

Jeśli uważasz, że nie ma nic lepszego niż placki ziemniaczane, zdecydowanie spróbuj. Naleśniki z tego warzywa są dość nietypowe, ale bardzo dostępne o każdej porze roku, a ich smak zaskoczy nawet prawdziwych smakoszy. Jeśli myślisz, że to dynia, cukinia lub kapusta, to się mylisz.

Ze zwykłego selera można zrobić najlepsze i najbardziej chrupiące naleśniki.

Potrzebujemy:

  • 1 kg korzenia selera
  • 500 g twardego sera
  • 4 jajka
  • 70 ml mleka

  • 6 łyżek bułki tartej
  • pietruszka
  • zmielony czarny pieprz
  • sól

Do smażenia:

  • olej

Przygotowanie:

Oczyszczony seler zetrzeć na grubej tarce.

Następnie zetrzeć 1/2 kg twardego sera. Oddzielamy żółtka od białek, które ubijamy na sztywną pianę. Do dużej miski włóż starty seler i ser.

Dodać żółtka, garść posiekanej natki pietruszki, posypać odrobiną czarnego pieprzu. Wlać 70 ml mleka. Do powstałej mieszanki wmieszaj 6 łyżek bułki tartej.

Dokładnie wymieszać masę. Placuszki są dość słone od sera, jeśli chcesz możesz dodać szczyptę soli. Na rozgrzanym oleju formuj mniejsze kotlety. Po prostu smażymy je z obu stron.

I gotowe. Możemy podawać samo lub z pysznym kremem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!