Ból gardła i kaszel – Oto domowy wywar, który eliminuje wirusy i bakterie na miejscu.

Naturalny środek na kaszel, który cię nie zawiedzie, przygotujesz, kierując się poniższym przepisem.

Zacznij od cytryny, która, będąc potężnym przeciwutleniaczem, posiada również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Oczyść ją dokładnie sodą oczyszczoną, a potem umieść w wodzie na około 10 minut. Następnie opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w koła wraz ze skórką.

Cebula, znana ze swoich korzyści dla układu oddechowego, zawiera witaminy A i C. Jest to składnik, który wykorzystywany jest w leczeniu zapalenia oskrzeli, kaszlu i grypy. Odcinaj końce cebuli i kroj ją na pół. Bierz również garść goździków, które leczą płuca, kaszel, przeziębienie i grypę, a także ułatwiają oddychanie i wzmacniają odporność. Wbijaj goździki w obie połówki cebuli.

Nie zapomnij o imbirze, który jest znany z leczenia kaszlu, przeziębienia i pomaga w nudnościach oraz wymiotach, zwiększając również odporność. Oczyść i pokrój imbir na mniejsze kawałki.

Wszystkie przygotowane składniki umieść w garnku, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut na umiarkowanym ogniu. Po ugotowaniu pozostaw napój do ostygnięcia, a potem przelać go do szklanki, dosłodzić łyżką miodu, który działa jak naturalny antybiotyk przeciwkaszlowy, i pić kilka razy dziennie. Ten napój będzie pomocny w leczeniu infekcji dróg oddechowych, zapalenia oskrzeli, bólu gardła i zatkania dróg oddechowych.

Na koniec ciekawostka – hiszpańska sztuczka z cebulą i goździkami. Pomocna, szczególnie w ciepłe miesiące, w walce z muchami i komarami. Wbij goździki w pokrojoną cebulę i powieś na oknie lub umieść w misce na blacie kuchennym. Silne aromaty odstraszą owady.

Życzymy dużo zdrowia!

error: Treść zabezpieczona !!