Wyśmienity w smaku i prosty w przygotowaniu. Przepis na domowej roboty deser o subtelnym smaku lodów. Spróbuj.

Domowe ciasto bez pieczenia

Przygotuj:

  • śmietanę (350 g)
  • mleko (300 ml)
  • cukier waniliowy (10 g)
  • cukier (70 g)
  • żółtka jajek (3 szt)
  • żelatyna (20 g)

Żelatynę oraz część zimnego mleka wsyp do miski. Poczekaj aż spęcznieje. Następnie dodaj żółtka, cukier oraz resztę mleka. Całość przelej do garnka.

Powstałą mieszankę połóż na kuchni.

Cały czas mieszając, poczekaj do zagotowania. Jeszcze chwilę pogotuj.

Kiedy już zdejmiesz z ognia mieszankę, następnym krokiem będzie dodanie żelatyny oraz wymieszanie cukru ze śmietaną, a na koniec jajkami. Musisz Pamiętać o bardzo dokładnym wymieszaniu wszystkich składników.

W kartoniku po mleku zrób prostokątną dziurkę na 3/4 długości kartonika. Mieszankę przelej do kartonika.  Tak przygotowany deser należy owinąć folią, a następnie poczekać aż wystygnie i wstawić go do lodówki.

Wyciągnięty z lodówki smakołyk znajdujący się w kartoniku możesz przeciąć na pół i delektować się jego smakiem. Dekorowanie wedle gustu. Proponujemy na przykład startą czekoladą bądź orzechy.

error: Treść zabezpieczona !!