Masz w domu chleb, który już nie jest wystarczająco świeży, aby przygotować z niego świeże i chrupiące kanapki: Nic nie szkodzi, mamy dla Was idealny przepis, do którego taki chleb będzie idealny.
Gdy zdarza Ci się, że zostaje w Twojej kuchni niezjedzony chleb, to jest świetny sposób na to, by można było go w całości ponownie wykorzystać.
Warto też dodać, że do tego posiłku nie potrzeba zbyt wielu składników i co ważne to na pewno masz je w swoim domu.
Składniki:
- 1 łyżka soli,
- czerstwy/ starszy chleb,
- 3 jajka,
- 1 pomidor,
- 25 ml oleju roślinnego,
- natka pietruszka,
- 220 g jogurtu naturalnego,
- 120 startego sera typu cheddar,
- 100 g sera fety,
- łyżeczka czerwonej papryki.
Przygotowanie:
Na początku chleb trzeba pokroić w kromki na około 2 centymetry i następnie umieść go na dnie naczynia żaroodpornego. W osobnej misce trzeba ubić razem jajka z olejem i jogurtem.
Dobrze jest też dodać sól i wszystko należy dokładnie ze sobą wymieszać, najlepiej trzepaczką. Nie zapomnij dodać posiekanej pietruszki. Tak przygotowaną mieszankę należy wylać na chleb, który jest już wcześniej przygotowany w naczyniu żaroodpornym.
Można także na sam wierzch dodać ser feta i pomidora, którego można wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.
Tuż przed włożeniem do piekarnika na tak przygotowany posiłek można do smaku posypać też ser cheddar.