Nieśmiertelny przepis na pastę jajeczną, nic jej nie dorówna – Odkąd mam ten przepis, nie robię innych.

Pasta jajeczna to uniwersalny przepis, który może użyty zostać do wszystkiego!

Podczas kolacji można poczęstować rodzinę kanapeczkami z pastą, ale można ją również podać jako dip do krakersów na imprezie. Przedstawiamy najlepszy, najszybszy przepis na najsmaczniejszą pastę jajeczną! Musisz ją spróbować!

Składniki:

  • pietruszka do smaku,
  • 25 ml mleka,
  • 75 g masła,
  • 75 g szynki lub gotowanego kurczaka,
  • 35 g cebuli,
  • 200 g sera topionego,
  • 2 g soli,
  • 15 g musztardy pełnotłustej,
  • 3 jajka ugotowane na twardo.
  • Opcjonalnie można dodać również marynowane warzywa, np. marchewki lub zioła do smaku, według preferencji.

Przygotowanie:

Szynkę szarpiemy lub mielimy, aby w paście nie było jej za dużych kawałków.

Następnie do miski dodajemy nieco zmiękczone masło oraz ser topiony, a także mleko oraz musztardę na śmietanie, składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Do całości dodajemy szynkę oraz pokruszone żółtka, mieszamy ponownie. Do kremu dodajemy dodatkowo białko oraz cebulę, które pokrojone zostaną wcześniej w plastry.

Doprawiamy solą oraz posiekaną natką pietruszki, dla lepszego aromatu.

Schłodzoną pastę można podawać na chlebie, ale także w jajkach gotowanych, zamiast żółtka.

Będzie to idealna przystawka na imprezę lub wieczorek ze znajomymi. Pastę można doprawić dodatkowo marynowanymi warzywami, czy oliwkami.

error: Treść zabezpieczona !!