Pieczona cebula z pieczarkami. Kusi swoim wyglądem, aż ślinka leci na sam widok.
Składniki:
- 6-7 mniejszych cebul – żółtych i czerwonych
- 250-300 g grzybów
- bulion (wołowy lub warzywny)
- masło
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła (tymianek, rozmaryn lub pietruszka)
- sól
- pieprz
- tarty ser (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obrać i przekroić małą na pół, większą pokroić w ćwiartki. To samo zrobimy z grzybami. Czosnek obrać i pozostawić w całości. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem i ułóż warzywa. Dodać ulubione zioła i zalać 1/3 bulionu.
Połóż cienkie plasterki masła na wierzchu i przykryj. Pieczemy w 190-200 stopniach. około 15-20 minut.
Warzywa muszą być miękkie, ale chrupiące. Przed końcem posyp serem i zapiekaj, aż się zarumienią.
Na koniec doprawiamy i podajemy jako lekki obiad lub jako dodatek do mięs.